Somliga får pengar, andra ger dem. Måndagen är en av årets stora återbäringsdagar, enligt Skatteförvaltningen. Foto: Pixabay

Ungefär 1,2 miljoner kunder får sin skatteåterbäring om några dagar. I september betalar Skatteförvaltningen allt som allt över 1,1 miljarder euro i återbäringar. Samtidigt förfaller totalt cirka 260 miljoner euro i kvarskatt till betalning.

Skatteförvaltningen betalar ut skatteåterbäringar varje månad från juli till december beroende på när beskattningen för de enskilda kunderna slutförs. Efter september betalas skatteåterbäringar följande gång den 3 oktober. Den egna återbäringsdagen syns både i MinSkatt och i beskattningsbeslutet.

Överinspektör Juha Villman från Skatteförvaltningen påminner att återbäringarna inte nödvändigtvis syns på kontot genast på morgonen.
– Om skatteåterbäringen inte syns på kontot genast på morgonen lönar det sig att kontrollera saldot på nytt på eftermiddagen. Om pengarna fortfarande inte syns på kontot är det möjligt att utbetalningsdagen för skatteåterbäringen har flyttats framåt. Den egna situationen kan kontrolleras i MinSkatt.

I skatteåterbäringstider cirkulerar det också rikligt med bedrägeriförsök, vars avsikt är att försöka fiska människors bankkoder.

Juha Villman påminner att Skatteförvaltningen aldrig meddelar om skatteåterbäringar per textmeddelande eller e-post.

– Vi skickar emellanåt textmeddelanden med påminnelser eller där vi frågar om respons på våra tjänster men berättar aldrig om skatteåterbäringar eller kvarskatter i textmeddelanden. Uppgiften om skatteåterbäringen finns på beskattningsbeslutet i MinSkatt eller har kommit hem per post. Alltså om meddelandet som kunden fått innehåller länkar lönar det sig inte att klicka på dem – de är inte från Skatteförvaltningen, säger Villman Skatteförvaltningens pressmeddelande (läs det i sin helhet här).

I september förfaller den för i år största totala summan kvarskatter till betalning. Det är i morgon den 1 september som nästan 330 000 har kunder förfallodagen för kvarskatter. Det är fråga om den första betalningsposten för 274 000 av dessa kunder. Allt som allt 260 miljoner euro i kvarskatt ska betalas i september.