Jan D. Oker-Blom och Lovisa får kungligt besök på torsdagen. Stadsdirektören intervjuades förra veckan på Kommunmarknaden . Foto: Heli Sorjonen, KL-Kustannus Oy

Lovisa byggde en bostadsmässa, fick en stadsdel och rejält med synlighet. Det kan på sikt ge staden efterlängtade nya invånare.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom besökte Kommunmarknaden förra torsdagen. En dryg månad efter att bostadsmässan, som upptagit mycket tänk och logistik i Lovisa den senaste tiden, är Drottningstranden aktuell igen. Nu för att kronprinsessa Victoria och prins Daniel besöker staden. Ursprungligen var det tänkt att de skulle besöka Lovisa i början på sommaren men då gick inte tidtabellerna ihop. Än en gång krävs organiseringsförmåga och gott humör av hela staden – bland annat har polisen och andra myndigheter noggrant kartlagt rutter och platser.

– Det hjälper också att ha lite erfarenhet, säger Oker-Blom som arbetade länge i Helsingforsfullmäktige innan flytten till Lovisa 2017.

Men hurdan var Bostadsmässan, varför och med vilka krafter? Kommuntorget besökte Lovisa i fjol och på nytt på sommaren.

En sak som genast blir tydlig – informationen lyser med sin frånvaro. Kärnkraftverket på Hästholmen nämns inte, inte på pressdagen och inte på rundvandringar för besökare. Inte i juli och inte i augusti. Månne alla ändå vet?

De splitternya husens stora fönster blänker i solen. Havsvattnet är lugnt.

Då jag besökte Drottningstranden för ett år sedan mullrade grävmaskinerna (Kommuntorget nr 2/2022). Då skrev jag också att skuggan av kärnkraftverket inte når det som ett år är en bostadsmässa och framför allt det nya och efterlängtade bostadsområdet.

Läs mera: Det kan bara bli bra – så bygger Lovisa för bostadsmässan 2023

Den 21 september blir det kungligt besök i Lovisa då Sveriges kronprinsessa Victoria och prins Daniel hälsar på. Det kan vara bästa chansen att se kungligheter på nära håll. Foto: Tommy Pohjola

Från Drottningstranden vid Lovisaviken är det drygt tio gånger så lång väg till Hästholmen som till Lovisa torg.

Torget kan man nästan se med blotta ögat från vasskanten för det är på en dryg kilometers avstånd. Nu kan man också enkelt och rakt promenera dit över viken på en splitterny bro.

Kärnkraftverket ligger på andra sidan en tät skog och cirka 14 kilometer söderut längs Skärgårdsvägen.

Enligt energibranschens undersökning med över tusen svarande är 60 procent av finländarna fullkomligt eller i huvudsak positiva till kärnkraft. Siffran är den högsta under mätperioden som sträcker sig till 1983.

– Vi har levt med Hästholmen sedan 1970-talet. Och attityderna till kärnenergi har ändrats mot det positiva, sade stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

Flytande hus var ett av bostadsmässans attraktioner. Tills vidare har försäljningen av just den här sortens boende gått trögt jämfört med annat i området. Foto: Karl Vilhjálmsson

En nia på betyget

Dagen efter att bostadsmässan stängt säger stadsdirektören att ”det gått jättebra”.

Det han menar är att bostadsmässan gett Lovisa just den synlighet som staden efterlyst och hoppats på. Bostadsmässan och staden med omnejd har fått spalter och tid i etern. Särskilt på Strömfors bruk är man glada över ett ökat antal besökare, oavsett om det är just på grund av bostadsmässan eller något annat.

– Tanken med bostadsmässan var att sätta Lovisa på kartan mer än tidigare och det tycker vi att lyckades utmärkt. Somliga har kanske inte ens vetat om att vi finns.

Enkäter och siffror visar att över hälften av de som besökte bostadsmässan passade på att turista också annanstans i staden. På stadsdirektörens skala från 1 till 10 för bostadsmässan får betyget 9.

Drottningstranden är en helt ny stadsdel. Foto: Karl Vilhjálmsson

De nya hemmen och Drottningstrandens havsvyer imponerade mässbesökare. I besökarenkätens öppna svar beskrivs upplevelsen bland annat så här: ”Enastående fin Bostadsmässa! Havsmiljön, klipporna och tallarna skapade en fantastisk atmosfär, och det var möjligt att se både havet och Lovisas vackra gamla stad och kyrka från flera objekt.” ”Fina objekt som ger mycket inspiration för byggande, renovering, inredning och trädgårdsdesign.” ”Lämpligt stort område, det tog inte hela dagen att gå runt.”

Runt 9 000 personer svarade på Bostadsmässans besökarenkät. Ungefär 16 procent säger att de skulle vilja eller kunde tänka sig flytta till Lovisa i framtiden.

Då mässan stänger är känslorna tudelade. Melankoli, men också vetskapen om att det förverkligats något.

– Jo, äntligen liksom. Känns fint. Vi har byggt en helt ny stadsdel, vi har utvidgat staden till andra sidan viken. Det är väldigt konkret och bestående, säger Oker-Blom.

Det är viktigt i en liten stad som har kämpat med en tynande tillvaro. Fler behöver flytta hit, födas och bo här.

Bostadsmässan i Lovisa hade öppet 7.7-6.8. Totalt besöktes mässan av 107 000 personer. Uppgifterna preciseras i oktober.

Chefredaktör Stefan Holmström är glad över alla nyheter som bostadsmässan gett Loviisan Sanomat. Enligt honom har många som besökt bostadsmässan också stannat i Lovisa centrum och även besökt Strömfors bruk. Foto: Tommy Pohjola

Men var är alla?

På Loviisan Sanomat är chefredaktör Stefan Holmström också nöjd. Bostadsmässan har gett tidningen många nyhetsuppslag. Han noterar att även andra skrivit och fotograferat. Det är den där synligheten som stadsdirektören nämnde.

– Till exempel är mängden bloggar som folk lagt upp stort.

Bostadsmässan har även synts i stadsbilden, säger Holmström. Bussen som kört folk mellan den stora parkeringen på andra sidan Lovisa och Drottningstranden har ofta varit packad.

– I bussen fick passagerarna lyssna på information om Lovisa. Och man kunde stiga på bussen på torget efter att ha besökt mässan.

Det sänkte tröskeln att också ta en sväng genom staden, men från p-området gick bussarna alltid direkt till mässan. Få tokshoppade till exempel i sportaffären men nog på loppmarknaden.

– Det är några stycken här i staden och de har haft många nya kunder. Det är väl så att folk går på bostadsmässan, får inredningstips och då går man gärna på loppis för att fynda.

En förmiddag inför det sista veckoslutet på bostadsmässan är det ändå väldigt lugnt på stadens torg. En bit därifrån vid den till synes övergivna tågstationen är Kaija-Liisa Lappalainen ute på en rask två timmars promenad. Till synes därför att helt övergiven är stationen inte. Då och då kör det ett tåg på spåret, enligt uppgift för säkerhets skull. Myndigheterna vill inte helt släppa banan österut och det vill inte heller invånarna, kanske av olika orsaker, men ändå.

Kaija-Liisa Lappalainens dagliga motionsrunda går via den till synes övergivna tågstationen. – Här är bara lite lugnare än på torget, säger hon förvånat. Bostadsmässans besökare har enligt henne inte jyst besökt centrum i Lovisa. Foto: Tommy Pohjola

– Jag är förvånad över att bostadsmässan syntes så lite i Lovisas gatubild. Bussarna verkade mest köra skytteltrafik utan att släppa av någon i staden.

Lagom inför Kommunmarknaden klarnade det vem som blir ny landskapsdirektör i Nyland. Jan D. Oker-Blom var en av dem som sökte jobbet.

– Ibland är det dags för nya utmaningar men sällan finns det en optimal bra tidpunkt att söka nytt. Nu känns den ganska lämplig, sade han då den här intervjun gjordes i augusti.

I dag vet vi att Nylands förbund valde Tuija Telén, stadsdirektören i Högfors.