Undervisningsminister och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson intervjuades av Ulf Stenman, direktör för svenska verksamheten vid Kommunförbundet. Foto: Tommy Pohjola

Efter att de flesta stora partierna offentliggjort sina presidentkandidater ska också Svenska folkpartiet ta en funderare. Partiordförande Anna-Maja Henriksson utesluter inte en egen kandidat.

Partiordförande och undervisningsminister Anna-Maja Henriksson var på torsdagsmorgonen gäst i poddsändningen ”Kaffe med Uffe”, där hon intervjuades av Ulf Stenman som är direktör för svenska verksamheten vid Kommunförbundet.

En stor del av debatten handlade om bildning, som hör till kommunernas kärnuppgifter, men också det svenska språket. Självklart gick det inte att undvika frågor om vinterns presidentval och inte heller regeringskrisen som med varierande styrka pågått i månader. Debattklimatet förväntas påverka även lokalpolitiken.

Läs mera: ”Rasismdebatten kommer förr eller senare till stadsfullmäktige”

SFP förväntas snart ta ställning till en regeringsmedverkan. Fram till ett beslut upprepar partiet att ”regeringsprogrammet är bra”. Henriksson konstaterar att Petteri Orpos regeringsprogram innehåller skrivningar som är bra för kommunerna, exempelvis då det gäller skolan, och som tryggar det svenska språket.

– Möjligen är det här regeringsprogrammet bättre och tydligare i många avseenden jämfört med den förra regeringens program, säger Anna Maja-Henriksson.

Läs mera: Ett regeringsprogram med stark inriktning på arbete och tillväxt

Enligt undervisningsministern handlar den största utmaningen om att höja elevernas kunskapsnivå.

– Vi behöver satsa på de grundläggande färdigheterna.

Men lätt blir det inte. Splittringen bland SFP:s väljare är tydlig och det krisar även inom partiet. Utträde ur regeringen krävs.

Läs mera: Eva Biaudet förklarar i HS varför hon vill fälla regeringen: ”SFP är på villovägar”

Ulf Stenman: Har vi en handlingskraftig regering?

Anna-Maja Henriksson: – Nå, vi har en regering.