Y-Stiftelsen som grundades 1985 belönades i går för sitt arbete för att hjälpa bostadslösa i Finland. Stiftelsen erbjuder hyresbostäder åt personer som har svårt att hitta en bostad. 

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén gav Medborgarsamhällspriset 2015 till Y-Stiftelsen som erbjuder förmånliga och hyresbostäder med god standard. Priset delades med en tysk organisation som erbjuder hälsovård.

Med över 16 000 bostäder har  Y-Stiftelsen verksamhet i mer än 50 kommuner. Bostädernas antal utökas genom att stiftelsen dels köper upp enskilda bostäder i fastighetsbolag, dels låter bygga bostadshus på olika håll i Finland. Huvudsakligen koncentreras bostadsköpen till huvudstadsregionen och andra större städer eller tillväxtcentrum, men här har man svårt att få tomter att bygga på.

Stiftelsen hyr inte ut alla bostäder själv utan största delen av bostäderna hyrs ut åt kommuner, församlingar eller andra samarbetspartners som i sin tur hyr ut lägenheterna i andra hand.

Stor affär ökade antalet bostäder kraftigt

2015 har Y-Stiftelsen slutit avtal med VVO om att köpa nästan 9000 hyreslägenheter på olika orter i Finland. Lägenheterna ingår nu i stiftelsens ägande, men påverkar inte de nuvarande hyrsgästerna.

Juha Kaakinen, verkställande direktör på stiftelsen, säger till Helsingin Sanomat att ”Stiftelsen grundades 1985 för att ta bort bostadslösheten”. I Finland fanns då nästan 20 000 bostadslösa, vilket man 1987 försökte råda bot på med ett nationellt program.

Problemen har inte lösts ännu 30 år senare, men Finland är ett av de få länderna i Europa där man lyckts minska bostadslösheten.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *