Nätet är fullt av goda råd om hur man absolut inte får dumpa kafferasten. Gedigen forskning i ämnet finns också. Hur syrlig är mockan efter pandemin?

Ett obegripligt antal teamsmöten, otaliga inbjudningar till webbnarier och ziljoner telefonsamtal senare, telefonsamtal som kanske aldrig behövts innan pandemin ströp fysiska möten mellan människor, åker jag på branschmässa i Göteborg *). Äntligen träffa människor!

På flyget till västra Sverige klagar en affärsman på alla jobbmejl som hänger med honom vart han än reser. ”Förr fick man gå på mässa, koncentrera sig på det, och på kvällen äta middag i fred. Nu förväntas man svara på e-post dygnet runt. Det är hela tiden någon som vill en något.”

En insikt klarnar, inte där på flyget och inte i något seminarium i mässcentret utan under ett 15 minuters program utanför det stora klassrummet. Den svenska journalisten Niklas Källner säger att vi människor behöver hänga med kollegerna vid arbetsplatsens kaffemaskin.

Ja!

För det är där, på 10-12 minuter som livet avhandlas. Du snackar jobbgrejer, förstås, men frågar arbetskamraten också hur hen mår, hur familjen mår och diskuterar kanske tidningsrubriker – det mesta i livet. Du får även berätta själv.

På nätet: HÖRS DET BRA ELLER?

Det finns, tycker jag också, en lugn charm i att stå hemma i köket och brygga sitt eget kaffe. Tvätta kannan, räkna kaffemåtten rätt, se maskinen ljudligt brygga, hälla i koppen och fixa mjölken. Gå ut på balkongen. Sitta ned, andas och njuta av kaffet. Ensam men kung, i tio minuter. I bästa fall går man fokuserad tillbaka till distansjobbet.

Distansjobb och digitala lösningar kan ge ökad effektivitet. Samtidigt kan något betydelsefullt utebli.

Jo det är klart vi ska resa. Kanske inte flyga som jag nu eller i alla fall minska på det (som jag). Åka tåg, spårvagn, cykla och promenera kan vi däremot definitivt göra mera. Se mera av omvärlden och få intryck. Jätteviktigt.

Många arbetsplatser ser över rekommendationerna för distansjobb. Närvaro på arbetsplatsen motiveras sällan med kafferasterna, frånvaron däremot nog med fungerande nätförbindelser. Och sant är det, ju. Med start cirka 2022 begriper vi alla hur många jobb som kan skötas effektivare på distans. Det är en stor förändring jämfört med tidigare.

I boken Ser du inte vad jag säger? (Bonnier Fakta) skriver journalisten Niklas Källner:

”När vi under coronapandemin mer eller mindre tvingades att i allt större grad gå över till digitala kommunikationskanaler var de icke-verbala signalerna inte lika lätta att läsa.”

Arbetslivets nyordning med distansmöten beaktar inte vårt behov av gemensamma fysiska kafferaster, de informella mötena som gynnar arbetsplatsen, som ger mitt eget och allas arbete ett mervärde. Kafferasten har dumpats. Eller är den bara annorlunda, vad tycker du?

*) Kvalitetsmässan 2-4 maj är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling och arrangeras vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg.