Poststrejken får konsekvenser också för kommunerna. Viktiga tidsfrister i kommunernas verksamhet kan påverkas av stejken. Kommunförbundet rekommenderar därför att kommunerna tar hänsyn till störningarna i postutdelningen vid uträkning av tidsfrister.  Poststrejk betraktas enligt Högsta domstolen  som ett oöverstigligt hinder.

Post- och logistikunionen (PAU) har varslat om stridsåtgärder 19.11– 4.12.2015. Strejken kan påverka kommunernas verksamhet, bland annat när det gäller tidsfrister för inledning av ärenden, delgivning och ändringssökande.

– De kommunala myndigheterna bör i sin verksamhet beakta störningarna i postutdelningen och i tillämpliga delar i kommunens information, påpekar Kommunförbundet.

Kommunförbundet rekommenderar att kommunerna vid försändelser av delgivningar, utdrag och beslut osv. tar reda på vilka dagar som postutdelningen i mottagarens område strejkar och förlägger tidpunkten för försändelsen så att det inte uppstår oklarheter om inledning av tidpunkten för ändringssökande. Det andra alternativet är att   använda alternativa informationssätt som mottagningsbevis eller elektronisk delgivning, då det enligt lagen är möjligt.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *