Värdet på droghandeln uppskattas till hundratusentals euro.

Rättegången mot Peter Nygård, tidigare fullmäktigeledamot för Centern i Kristinestad och ersättare i partistyrelsen, inleddes igår måndag, rapporterar bland annat HSS Medias tidningar och Svenska Yle.

Utöver Nygård står också en familj i Lappfjärd och en rikssvensk kvinna åtalade för grovt narkotikabrott.

Familjen inkluderar Lappfjärdsparets son, vid tiden för brottet 14 år gammal och nu omhändertagen av socialen. Han ska ha haft andel i droghandeln, som inkluderar amfetamin, marijuana och även cigaretter.

Värdet av drogerna, bland annat nästan 50 kilo amfetamin som Nygård enligt åklagarna har fraktat till familjen i Lappfjärd, uppskattas till hundratusentals euro.

Amfetaminet ska ha smugglats i blomkrukor.

Familjen har enligt åtalet gömt droger på husets vind, i uthusbyggnader, i frysen, i garaget, och i trädgården.

Mannen åtalas också för att ha haft otillåtna sprängmedel. Han erkänner brotten och hävdar att han agerat ensam. Hustrun hävdar att hon motsatt sig droghandeln och att den inleddes på mannens initiativ.

Sonens försvar hävdar att sonen lydde sin pappa. Den rikssvenska kvinnan nekar till brott.

Åklagaren yrkar på elva år ovillkorligt fängelse för pappan i familjen, tio år för mamman, över tio år ovillkorligt fängelse för den rikssvenska kvinnan och ovillkorligt fängelse eller ungdomsstraff för sonen.

Peter Nygårds andel i droghärvan behandlas senare och då framgår också vilket straff som åklagaren yrkar för den före detta lokalpolitikern i Kristinestad.