Erika Strandberg valdes till ny kommundirektör i Kimitoöns kommun i februari. Då valdes också Anne Ekstrand till Jakobstads nya stadsdirektör. Kommuntorget ställde dem båda fem frågor, om deras yrkesval, om jobbet och om sommarens val.

  1. Berätta om en episod som påverkade ditt yrkesval.
  2. Dina tre bästa tips för att få till stånd ett förtroligt och välfungerande samarbete.
  3. På vilket sätt bidrar du med din person och din kompetens till att utveckla din kommun på ett positivt sätt?
  4. Hur har coronapandemin påverkat din kommun, dig själv och din arbetsplats?
  5. Dina förväntningar på kommunalvalet. Hur ser resultatet ut när det är som bäst?

Erika Strandberg: Det lönar sig att vara ödmjuk

  1. Jag var aktiv i ungdomspolitiken i Pargas där äldre politiker hade en medveten strategi att lyfta fram unga människor. De gjorde det bra. Jag blev invald i social- och hälsovårdsnämnden när jag var 18. Tack vare att de trodde på mig fick jag en inblick i hur kommunen fungerar och blev samhällsintresserad.

  2. Först och främst handlar det om att lyssna. Det finns inget viktigare. Sedan har jag märkt att det lönar sig att vara ödmjuk, att inte ge sig in med prestige i olika frågor utan att föra en öppen diskussion. Man ska komma ihåg att bakom varje åsikt, bakom varje uppdrag i kommunen, finns en människa.

  3. Som person känner jag Kimitoöns kommun. Jag känner starkt för den och är engagerad i kommunen, jag känner människorna här, hur de tänker och lever. Som yrkesmänniska jobbar jag målmedvetet på ett försiktigt strategiskt sätt. Jag slår inte huvudet i väggen utan går stegvis fram. Det ger resultat i slutändan. Dessutom känner jag till hela kommunspektret, jag vet hur kommunen fungerar.

  4. Jag tänker främst på företagen, som har tagit hårda smällar och har det riktigt tufft. Men jag ser också ett ökat intresse för landsbygden och skärgården. Många har dragit nytta av det och vi har som kommun försökt göra detsamma. Vad gäller mig själv så hör jag till den grupp som påverkats minst, mitt i livet som jag är, men i min yrkesroll saknar jag möten med nya människor. Med tanke på min nya roll som kommundirektör borde jag vara ute och träffa folk och besöka företag. Men man måste vara försiktig. Min arbetsplats har tagit ett digitalt jättekliv. Kommunkansliet har minskat på utrymmena och överlag har alla uppgifter inom kommunen förändrats. Jag saknar de spontana diskussionerna och skratten i korridorerna.

  5. Jag hoppas på goda valdebatter och på nya förtroendevalda som vågar tänka stort och brett. Och jag hoppas på ett bättre diskussionsklimat i fullmäktige, mellan de olika grupperna.

Erika Strandberg

  • Ålder: 43.
  • Familj: Man och två tonårspojkar.
  • Utbildning: PM vid Åbo Akademi.
  • Some: Använder Twitter, Instagram och LinkedIn. Finns på Facebook mera som betraktare.
  • Karriär: Blev bildningsdirektör för Kimito och Västanfjärd 2004. Bildningschef i samband med kommunsammanslagningen 2009. Förvaltningschef sedan 2010, med undantag för ett år då jag jobbade med social- och hälsovårdsreformen i landskapet.
  • Det bästa med ett kommunalt jobb: Mångsidigheten och att starkt få vara med och utveckla kommunen.
  • När jag inte är i mitt arbetsrum är jag antagligen hemma och läser en bok (i dessa distanstider är jag på jobb även om jag inte är i arbetsrummet) .
  • Mina planer för sommaren 2021: Bygga sommarstuga.

Anne Ekstrand: Jobbet blir enklare när man diskuterar på förhand

  1. Jag började studera juridik för att jag råkade komma in till juridiska vid Helsingfors universitet. När jag sedan började jobba insåg jag att det är roligare att jobba som jurist än att studera själva juridiken, som kan vara nog så svår! Efter examen har jag i stort sett tackat ja till de jobb som erbjudits mig och jag har tyckt om dem alla. Det första jobbet som jag självmant sökte var tjänsten som stadsjurist i Jakobstad.

  2. Jobbet blir enklare och mer framgångsrikt när man diskuterar ärenden och beredningar på förhand. Det lönar sig inte i längden att som tjänstemän komma med överraskningar. Jag har utvecklat kontakterna till de förtroendevalda under många år. De känner mig och jag känner dem. De förtroendevalda är både stöd och bollplank för beredningen.

  3. Stadens ekonomi är min första prioritet. Jag tror inte på underverk, stora elefanter ska ätas i små bitar! Staden har bra inkomster och en stabil ekonomi. Vi måste bara se till att upplåningen och utgifterna minskar. Det är också viktigt att invånarna trivs och stannar kvar i sin stad. Jakobstad är en bra stad att bo i. Coronapandemin har gjort att människor upptäckt möjligheten att distansjobba, förhoppningsvis kan fler tänka sig att flytta hit. Jakobstad ska vara en stad som tänker framåt och som jobbar för att hela tiden bli lite bättre.

  4. Epidemin har lärt oss att arbeta på distans. Själv föredrar jag fysiska möten, koncentrationen är bättre och det är lättare att följa folks reaktioner. Å andra sidan är distansmöten oerhört tidsinbesparande. Under pandemin har jag följt nämndmöten kvällstid från min hemsoffa. Utan distansmöjlighet hade jag inte orkat delta lika ofta.
    – Jag saknar möjligheten att gå på konserter och tillställningar, men som alla andra har jag anpassat mig. Det är lättare att anpassa sig för den som har ett jobb att gå till varje dag. Jag vet att läget har varit tröstlöst för många äldre som fått tillbringa tiden ensamma hemma utan några aktiviteter. Jag har deltagit i distansmiddagar och kafferep, till och med i ett par vinprovningar på distans.
    – Vi har många som arbetar på distans och det är bra.  Allt flyter på. Jakobstad anpassade sig väldigt bra till smittläget. Stadsborna sköter sig bra, följer restriktionerna och drar sitt strå till stacken. Men smittan är oberäknelig och kommer att prägla oss ännu länge.
  5. Jag hoppas att alla kommer att ha möjlighet att rösta. Jag var i många år sekreterare i centralvalnämnden i Jakobstad och har därför jobbat mycket med det praktiska kring val. Kommunalvalet brukar höra till de intressantaste valen med högt valdeltagande. I år kommer det att behövas mera funktionärer vid förhandsröstningen och i vallokalerna på själva valdagen.

Anne Ekstrand

  • Ålder: fyller 62 i maj 
  • Familj: tvillingsyster och pudeln Edda
  • Utbildning: juris kandidat från Helsingfors universitet (1985), vicehäradshövding (1986)
  • Sociala medier: Instagram, Facebook, Tiktok, Clubhouse. Har haft Facebook-konto länge och bestämde sig redan från början att inte klaga utan enbart skriva positivt. Säkraste sättet att få kontakt med stadsdirektören är inte via some, utan via telefon och e-mail. 
  • Karriär: Notarie (Korsholms domsaga), jurist (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC), bankjurist (Sparbanken Deposita, Jakobstad), jurist (Egendomsförvaltningsbolaget Arsenal, Jakobstad och Karleby), rättshjälpsbiträde (Karleby), stadsjurist (Jakobstad), stadsdirektör 2021- (Jakobstad)
  • Det bästa med ett kommunalt jobb är insynen och möjligheten att tillsammans med tjänstemän och beslutfattare påverka den mångfald av verksamheter som finns i staden. Staden finns med där livet börjar och slutar, via skolan och åldringsvården och allt där emellan.  
  • När jag inte är i mitt arbetsrum är jag antagligen på promenad med hunden. Hemma tittar jag på tv-nyheter och aktualitetsprogram. Jag läser mycket – svårare böcker när jag är ledig, lättare när jag jobbar. Jag tycker också om att laga mat och ha gäster. Jag rör mig mellan Jakobstad, Pörtom (Närpes) och Helsingfors. Men på den sista tiden har jag inte hunnit med så mycket mer än jobb.
  • Mina planer för sommaren 2021: Jag hoppas att coronaläget tillåter att det ordnas evenemang igen i sommar. Vi har ett kommunalval i juni, där hjälper jag vid behov till med det praktiska. Efter valet tar jag semester, deltar i Jakobs Dagar, sätter potatis och sår ringblommor i Pörtom och i augusti börjar arbetet med nya fullmäktige rulla på igen.

Det här är en artikel från Kommuntorget 2/2021. Vill du prenumerera på Kommuntorget? Gör din beställning HÄR.