Jämställdhetsbudgetering - Vanda fokuserar på trygghet och kön
Arbetet med Vandas säkerhetsplan gav staden en insikt om att kvinnor och män upplever tryggheten olika. Nu analyserar staden sina beslut ur ett könsperspektiv på strategisk nivå.
– Säkerhetsfrågorna har helt klart ett könsperspektiv, säger Markus Hammarström, säkerhetschef i Vanda. Mycket förenklat kan man säga att våld i nära relationer drabbar främst kvinnor, medan det är män som råkar ut för brott och olyckor utanför hemmet.
Vanda har planer på att i framtiden gå in för fullskalig jämställdhetsbudgetering eller könsmedveten budgetering, som metoden också kallas. Men innan man är så långt, genomförs ett pilotförsök i delar av förvaltningen. Fokus i pilotförsöket ligger på säkerhet och kön.
Hammarström fungerar som koordinator och sakkunnig för pilotförsöket.
Varje verksamhetssektor i staden har valt ut ett eller ett par trygghetsmål som den arbetar med under året. Det kan handla om stadsplanering eller våld i skolor och hemmen, den gemensamma nämnaren är att besluten alla påverkar invånarnas trygghet.
– Exempelvis stadsplaneringen har stor betydelse för tryggheten. Det vet vi tack vara en enkät som vi gjorde bland invånarna i fjol. Platser som upplevs som otrygga i Vanda ligger i närheten av järnvägsstationerna och större köpcentra, längs mörka gränder och i parker med dålig belysning. Här kan staden via stadsplaneringen vidta åtgärder för att öka invånarnas trygghet, säger Hammarström.
Säkerhet en naturlig del i verksamheten
Könsmedvetenheten är också ett genomgående mål i stadens säkerhetsplan som fullmäktige godkände i november ifjol.
Säkerhet och trygghet är inte ett nytt uppdrag som lastas på enheterna, påpekar Hammarström.
– Säkerhetsarbetet är en naturlig del av vår dagliga verksamhet och därför ska arbetet rymmas inom ramen för den normala budgeten. En av målsättningarna är att integrera en säkerhetskultur i stadens verksamhet.
För att undvika att säkerhetsplanen skulle bli liggande i en skrivbordslåda beslöt staden att omfatta de trygghetsmål som enheterna jobbar med i den systematiska uppföljningen av stadens säkerhetsplan, resultatmål och ekonomi.
– I slutet av detta år vet vi hur vi lyckats. Resultatet kommer att synas i stadens bokslut och i den årliga rapporteringen av säkerhetsplanen i form av en kvalitativ beskrivning av de åtgärder vi vidtagit under året.
Det här är en artikel från Kommuntorget 1/2022. Vill du prenumerera på Kommuntorget? Gör din beställning HÄR.