Rektorsdagarna i Åbo fortsatte på fredagen med lokala studiebesök vid bland annat Cygnaeus skola, yrkeshögskolan Novia och SparkUp, som är en del av Turku Science Park.

 

SparkUp – Arbetsmiljö utvecklad för tillväxt

Arbetsmiljön har stor betydelse, konstaterade de rektorer som besökte SparkUp, där man sammanför nya och etablerade företagare.

SparkUp är en del av Turku Science Park, där många olika intressenter odlar företagaranda som baserar sig på både nya och mer etablerade idéer.

I Syvälahden Monitoimitalo berättade rektor Jarmo Salo om hur det nyskapande projektet roddes i hamn och visade runt.
Studiebesök på Novia, där studerande inom  social- och hälsovård tränas i mångprofessionellt arbete, genom projektbaserat lärande.

Inom projektbaserat lärande är studieinsatsen en resurs som används för att utveckla framtidens arbetsliv, vilket motiverar såväl studerande som lärare.

Ugglor i matsalen

Vid Cygnaeus skola i Åbo berättade rektor Nicke Wulff om matfostran. Genom att till exempel låta eleverna inreda matsalen, prata on restaurang istället för matsal, involvera eleverna i köket, samt tillåta och uppmuntra till bordsdiskussioner kan man redan förändra mycket.

Ugglorna som pryder matsalen piffar upp atmosfären.
Mjölk- och brödstationen har förvandlats till fågelholkar.

Ugglorna på väggen blir fler för varje år – alla nya ettor får färga och hänger upp sin uggla.
Ugglorna syns även i klassrummet.

Med mätt mage presterar eleverna bättre. Och för vissa eleverna kan skollunchen vara den enda måltiden de delar med andra under dagen.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *