Behovet av nya lärare i huvudstadsregionen är fortfarande stort. Totalt rör det sig om ett behov om ca 190 lärare i Helsingfors, Esbo, Kyrkslätt, Vanda och Grankulla. Det här är antalet tjänster som för närvarande är tillsatta med obehöriga lärare eller vikarier.

Sydkustens landskapsförbund har granskat och sammanställt uppgifter om lärarbehovet i huvudstadsregionens kommuner.  Totalt rör det sig om ett behov om ca 190 lärare inom grundskola och gymnasium i dessa kommuner. Det här är antalet tjänster som för närvarande är tillsatta med obehöriga lärare.  I siffran finns vikarier också inräknade.

Behovet inom de olika lärartjänsterna ser ut så här:

Klasslärare 65
Specialklasslärare 11
Speciallärare 12
Lektorer och timlärare i grundskola 89
Lektorer och timlärare i gymnasiet   14

Bland lärarna som jobbar i de svenska skolorna i huvudstadsregionen är knappt 80 %  av klasslärarna behöriga, inom specialundervisningen (specialklasslärare och speciallärare) är drygt 75 % behöriga ,  av lektorerna och timlärarna i grundskolan är knappt 75 % behöriga och  av lektorerna och timlärarna i gymnasiet är drygt 90 % behöriga.

Huvudstadsregionens kommuner rekryterar som bäst lärare, barnträdgårdslärare och barnskötare inför hösten 2018. Ansökningstiden går ut 29.1 eller 5.2 beroende på kommun. Mera information om lediga tjänster och ansökningsförfarande kan hittas på kommunernas hemsidor.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *