Städerna satsar olika mycket på sin kulturverksamhet men gemensamt är att kostnaderna för kulturverksamheten inte längre ökar. På många håll  minskar pengarna som används till kultur.

Det finns stora skillnader i hur mycket pengar städerna satsar på kultur, visar en utredning som Kommunförbundet gjort i samarbete med det kulturpolitiska forskningscentret Cupore och 24 städer i Finland.

Utgifterna pendlade mellan 5,1 och 109 miljoner i året. Per invånare varierade summan städerna satsar på kultur mellan 95 euro i året i Salo och 257 euro i året i Vasa. Totalt använde de 24 städerna 531 miljoner euro på kultur under år 2016.

 

Hur mycket pengar städerna lägger på kultur har senast undersökts år 2013. Jämfört med den undersökningen har kulturkotsnaderna bara vuxit med 1,5 prosent, alltså 7,9 miljoner euro. Efter indexjusteringen har kostanderna däremot minskat med 2,1 miljoner euro.

Budgetarna växer inte längre

Enligt undersökningen har kostnadsökningen avstannat. Under år 2017-2010 ökade mängden pengar som satsades på kultur i flera städer. Mellan 2010 och 2013 var ökningen mindre och efter 2013 har kostnadsökningen avstannat eller minskat.

Orsaken till att kostnaderna inte längre ökar kan vara att verksamheten effektiverats. I sitt pressmeddelande påpekar Kommunförbundet och Cupore också att kostnaden per invånare ofta blir mindre t.ex. vid kommunsammanslagningar.

Bibliotek och kulturinstitutioner får pengar

I de flesta städerna är det konst- och kulturinstitutioner och biblioteksverksamheten som står för de största kostnaderna. Städernas kulturprofiler skiljer sig också mycket från varandra.

–En del kommuner satsar på sina egna kulturinstitutioner medan andra satsar t.ex. på grundutbildning inom konst, säger Johanna Selkee, sakkunnig vid Kommunförbundet.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *