Skolans viktigaste uppgift är att öppna för inställningen att alla kan lära sig, säger regissören Klaus Härö som besökte rektorsdagarna i Borgå. ­

– ­­Jag är ännu en lärjunge. När jag slutar lära mig slutar jag kunna, säger Härö.

Men det tog många år innan han insåg vikten av rätt inställning till själva lärandet. Redan i unga år var Klaus Härö så inne i allt vad filmvärlden hade att erbjuda att han inte var riktigt närvarande på lektionerna.

– Jag var en otroligt besvärlig elev som inte överhuvudtaget kunde vara tyst. Mina lärare hade ett stort tålamod som jag känner tacksamhetsskuld till.

Härö lyfter fram vikten av lärare som har moralisk styrka att säga det här är rätt och det där fel. I många år käbblade han med en klasskamrat och tillslut började han hata det andra barnet. Det blev så illla att han inte längre ville gå till skolan. Hans lärare kallade honom till sig och sade ” har du sett hurdan du blivit och vem du håller på att bli?”

– ­Då brast något och tårarna började rinna. Det var första gången jag såg mig själv som en person i ett sammanhang med ansvar också för andra. Jag är otroligt tacksam över att någon satte stopp.

Skolans viktigaste uppgift är enligt Härö att få eleverna att inse att de faktiskt kan lära sig.

– Det jag var intresserad av – historia och psykologi – det lärde mig, medan det jag inte intresserade mig för lärde jag mig  inte. Det finns en hårfin gräns mellan vad det är man lär sig och vad man tror man lär sig. Det omöjligt att lära en som inte är intresserad av att lära sig.

Inställningen att det man kan, kan man och det man inte kan, kan man inte heller lära sig har hänt kvar ännu långt i vuxen ålder.

– Det var först under studietiden på Konstindustriella högskolan som jag fick en aha-upplevelse då en lärare påpekade att det är ett jobb precis som andra att göra film – det här ett jobb man kan lära sig och här är byggstenarna. Hittills hade alla bara talat om begåvning.

Härö önskar att vi i vissa sammanhang fortfarande håller kvar det goda av en viss auktoritet.

– Många av oss behöver fortfarande någon som handleder oss. För mig tog fyra filmer innan kände att kunde göra mitt jobb. Idag tar jag emot alla goda råd av dem jag jobbar med.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *