Skolmaten behöver ständigt diskuteras och det finns alltid utrymme för förbättring, inte minst vad gäller synen på skolmatens betydelse, säger Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson.

Den 10 december arrangerar Marthaförbundet ett seminarium om skolmaten tillsammans med Elo-stiftelsen, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, Jord- och skogsbruksministeriet.

Elisabeth Eriksson säger att det finns alla möjligheter att utveckla skolmaten.

–  Det finns skolmatsrekommendationer och det är dags att genomföra dem på alla plan.  På många håll är eleverna med och påverkar skolmåltiden och det är en utveckling i rätt riktning. Mera sådant! Jag skulle också gärna se mer samarbete mellan hemmen och skolan kring den viktiga skolmåltiden.

Skolmåltiden i Finland fyller 70 år i år.

Elisabeth Eriksson

– Vi vuxna kan ha många minnen och fördomar om skolmaten från vår egen skoltid, på gott och ont, konstaterar Elisabeth Eriksson och uppmuntrar föräldrarna att vara uppriktigt intresserade av hur barnens skolmat ser ut.

–  Ta del av kommunens måltidsplanering, uppmanar hon. Följ med veckomatsedeln och fråga ditt barn ”Vad åt ni i dag?”.

Skolmaten mår rätt bra i dagens Finland. Men de ekonomiska resurserna är skamligt små.

– Jag ser fram emot den dag så kommuner och städer kan stoltsera med summor de vågat satsa på skolmaten. Varför snåla på den viktigaste stunden på dagen, matpausen? Skulle jag själv ha småbarn och välja bostadsort skulle jag söka mig till en ort där det satsas på den offentliga måltiden – det är att bry sig om invånarna. Eller så skulle jag välja en ort där det finns fungerande skolkök, kör inte ner dem!

Hur uppstod idén till seminariet?

– Marthaförbundet har flera gånger fått frågan om vi kan göra något för att förbättra skolmaten och försvara skolköken. Eftersom vi som förbund inte kan jobba för enskilda lokala skolor eller kommuner men ändå känner att vi vill stödja en viktig sak så är seminariet ett sätt.

Vad kan ett stort seminarium leda till?

– Förhoppningsvis får de kommunala beslutsfattarna en insikt om vilken betydelse bra mat har. Vi önskar att personalen ska känna att deras dagliga arbete uppskattas. Vi vill minska matsvinn och få matglädjen tillbaka. Det här är ett tillfälle att samlas och utbyta tankar, kläcka nya idéer och visa på möjligheter och nya sätt att jobba.

Seminariet som hålls den 10.12 på Hanaholmen i Helsingfors riktar sig till kökspersonal, beslutsfattare, matintresserade, lärare, studerande och personer i branschen. Seminariet är tvåspråkigt och avgiftsfritt.

Läs mera här.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *