Ett spindelnät av kablar och långt över hundra bord och stolar var utspridda i Mattlidens gymnastiksal när det för första gången var dags att testa elektroniska studentskrivningar på allvar. Nu är det viktigt att öva och vänja sig, för på hösten 2016 ska allt gärna gå som smort.

Alla gymnasier i Esbo testade elektroniska studentprov samtidigt den andra oktober. I Mattliden var det studerande i två modersmålsgrupper som deltog, men salen möblerades med alla 145 platser. Det är ett stort jobb att bygga upp allting, men ändå värt besväret, tycker rektor Saana Ruotsala.

– Nu är det viktigt att vi upptäcker vad som kan gå fel och lär oss av våra misstag.

I Mattlidens gymnasium tar de studerande egen dator med sig till provet. Alla får en USB-pinne som innehåller det operativsystem som används. Då kommer man inte alls åt dators egen hårdskiva. Själva provet delas ut centralt via en dator längst fram i salen.

– Alla svar lagras automatiskt, så det finns ingen risk att någon till exempel raderar allt av misstag. När man är klar skriver man in sin e-postadress och bedömningen skickas sedan till den adressen, berättar Joakim Stoor, IT-ansvarig vid Mattlidens gymnasium.

Stegvis mot det digitala

För studerande är datorn idag ett självklart arbetsredskap och därför är det viktigt att få in den också i studentskrivningarna. Elektroniska prov har också andra fördelar, säger Saana Ruotsala.

– Själva provet kan göras mer mångsidigt och med aktuella teman. Bedömningen vid studentexamensnämnden kommer också att gå mycket smidigare.

Den största utmaningen kring elektroniska studentskrivningar är till en början utrustningen och särskilt den stora mängden kablar. Eftersom man tills vidare inte kan använda trådlöst nät, måste alla platser utöver eluttag ha en egen nätkabel. Det är ett pussel där alla bitar ska passa.

Under provtillfället fungerade tekniken smidigt och alla studerande lyckades genomföra provet. Den viktigaste lärdomen av testet var att det tar sin tid innan alla studerande har fått igång sina datorer och lyckats logga in. Om något inte fungerar ska det också finnas tid att hitta alternativa lösningar.

– Helst borde de studerande komma en timme innan provet börjar, så är vi på den säkra sidan, säger Ruotsala.

Nästa stora test ordnas på våren och då är det obligatoriskt för alla gymnasier att delta. Elektroniska prov kommer också att tas in i vissa kurser så att både lärare och studerande hinner vänja sig vid systemet.

På hösten 2016 kommer studentproven i filosofi, geografi och tyska att skrivas elektroniskt. Mattliden kommer att vara det första gymnasiet i Esbo där ett stort elektroniskt studentprov ordnas – hösten 2017 skriver närmare 150 studerande finskan på dator. I de finskspråkiga gymnasierna sker de större proven med start våren 2018.

STELLA LAUSAMO

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *