– Nu behövs en aktiv attitydkampanj för svenskan i hela samhället. Det hjälper inte med fina strategier på hög nivå om de inte efterföljs i praktiken, säger Kristina Wikberg. Hon avslutar sitt jobb som svensk direktör på Kommunförbundet i sommar.

Lagar och förordningar, strategier och lobbning behövs för svenskan i Finland. Jovisst, men:

– Hur fungerar svensk service i praktiken? Den frågan ska vi ställa, säger Kristina Wikberg.

Hon kommer ihåg en Folktingskampanj ”Päivää-Goddag” för många år sedan. Hon minns också HBL:s ”Rakastu suomenruotsalaiseen”.

– Det var kampanjer som syntes ute i samhället och påverkade attityderna. Vi måste stiga ut ur vår bubbla och påminna om att vi finns till. Susanna Landor har helt rätt då hon skriver att det behövs mera “Fan anamma” än fina strategier.

Lättad sote-suck

Svenskans ställning i Finland har gått på nit efter nit under Sipilä-regeringen och Wikberg var inte ensam om att dra en djup suck av lättnad då vårdreformen föll.

Under regeringsperioden bildade Kommunförbundet och Folktinget en Reformgrupp för att följa upp hur svensk service beaktades. Höga tjänstemän och viktiga politiker bjöds in. Gång på gång påpekades behovet av svensk service och svaret var alltid: vi följer grundlagen som tryggar service på de båda nationalspråken.

Till slut blev stämningen Kafkaaktig, i praktiken hände ingenting, tvärtom struntade man i svenskan.

– Jag har tänkt mycket på det här. Vi lyckades inte nå regeringen med språkbudskapet. Hade de fullt upp med att driva sin egen agenda? Varför tog Centern och Samlingspartiet inte någon notis om språkkraven? Vägde Sannfinländarnas ord så tungt?

Wikberg säger att finska beslutsfattare också lever i en bubbla.

– Kanske tror de på sina ord just då, att svensk service faktiskt fungerar för att det står så i grundlagen. Men det behövs kvalitetskriterier, uppföljning och sanktioner om kriterierna inte uppfylls.

Litar på Antti Rinne

Samtidigt som denna intervju görs träffar SDP-ordförande, regeringssonderaren Antti Rinne SFP:s riksdagsgrupp för att diskutera kommande regering. Han har lovat att Vasa centralsjukhus får hålla sin status och det litar Wikberg på.

Hon har förhoppningar om att en skrivning om fungerande svensk service i praktiken ska finnas med i nästa regeringsprogram.

– SDP är det andra största tvåspråkiga partiet och vi har traditionellt haft starka svenska sossar i partitoppen, säger Wikberg.

Hon nämner speciellt Maarit Feldt-Ranta som också varit medlem i Kommunförbundets styrelse.

Om Wikberg fick plocka ihop sin favoritregering skulle den bestå av SDP, SFP, Samlingspartiet, De Gröna…

– Ja och så skulle jag väldigt gärna se Li Andersson (VF) som minister, hon är fantastiskt duktig.

Frågan är hur finlandssvenskarna klarar av att samarbeta sinsemellan. Inom SFP har det funnits en bitterhet över att Vasa centralsjukhus lyftes upp så starkt inför valet.

– Det har inte kommit fram lika starkt att svensk vård inte fungerar i Nyland, att du inte kan få en garanti om att få föda ditt barn på svenska, säger Wikberg.

Hon påminner också om att Mikaela Nylander, SFP, under sin tid i riksdagen jobbat hårt för små vårdenheter, bland andra Borgås BB.

– Tyvärr föll Nylander ur riksdagen.

Tack och lycka till!

Efter elva och ett halvt år som svensk direktör på Finlands Kommunförbund tackar Kristina Wikberg nu för sig.

Kristina Wikberg

  • Född: 1960 i Åbo
  • Utbildning: Juris magister (Helsingfors Universitet)
  • Familj: Maken Bill Östman och döttrarna Malin Östman (i Singapore) och Sofia Östman (i Saudiarabien) samt labradorerna Mårran och Misan (i Munksnäs)
  • Hobby: att läsa böcker, att föda upp labradorer, att pyssla på sommarstugan, att äta gott och njuta av livet i Nerja, Spanien
  • Motto: ”When they go low, we go high” (Michelle Obama)

– Det har hänt mycket och före det var jag under sju år sektorchef för bildningsväsendet i Esbo. Det känns som om jag kört med gasen i botten under ganska många år. Nu vill jag ha tid för reflektion innan jag är beredd för nya utmaningar. Kanske jag blir ”keikkatyöläinen”, skrattar Wikberg.

Desto mera dramatik finns det inte i hennes val. I inget skede har det varit tal om att dra in den svenska direktörsposten, den finns inskriven i Kommunförbundets stadgar.

Hon efterträds av Ida Sulin, också hon jurist.

– En jättevåg av digitalisering sveper över oss inom fyra år, man jobbar för fullt med digitaliseringen i Norge och Sverige men i Finland är man ganska oförberedd, säger Wikberg. Foto: Karl Vilhjálmsson.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *