- Jag ser fram mot att bli chef för en organisation igen, säger Marcus Henricson efter många år som företagare i den privata sektorn. Bild: Joakim Snickars

Marcus Henricson från Jakobstad drog det längsta strået i kommundirektörsvalet i Larsmo. Preliminärt siktar Henricson på att tillträda tjänsten den första juni.

Henricson var den populäraste kandidaten då Larsmo kommunfullmäktige avgjorde kommundirektörsvalet på måndagskvällen.

I omröstningen fick Henricson 14 av de avgivna rösterna. De hårdaste konkurrenterna, politices magister Pilvi Österman och politices magister Malin Stenman erhöll 9 respektive 4 röster. Totalt var sju sökande valbara till tjänsten.

Vad tänkte du spontant efter att du hade delgetts resultatet? Tar du mot jobbet och när ämnar du tillträda?

Jag tackar för förtroendet och ser fram mot att bli kommundirektör i Larsmo. Preliminärt siktar jag på att tillträda den första juni. Kommundirektörsvalet är visserligen ett politiskt beslut. Men som professionell tjänsteman bör man gå in för att agera på icke-politiskt vis.

Du gjorde en comeback i den kommunala världen häromåret. Hur känns det att ta sig an utmaningen i Larsmo i jämförelse med dina tidigare direktörsuppdrag i Korsholm och Borgå i början av 2000-talet?

En glad Marcus Henricson. Foto: Privat

– När jag var vikarierande kommundirektör i Kronoby konstaterade jag att vissa saker inom kommunsektorn har förändrats. Samtidigt är också mycket oförändrat. Under 16 år i privata sektorn har jag faktiskt blivit en bättre kommundirektör eftersom mina erfarenheter av ledarskap har blivit mångsidigare. När direktörstjänsten i Larsmo blev ledig frågade många om jag skulle söka. Och det gjorde jag.

Hur blir det med den privata konsultverksamhet som du har etablerat?

Det är lite öppet tillsvidare. Samtidigt samarbetar jag med några kollegor som vid behov kan ta över verksamheten. Det ska nog gå att hitta en lösning.

– I det här skedet ser jag fram mot att återigen bli chef för en organisation och jobba med människor. Speciellt efter pandemin har det privata konsultjobbet tenderat att bli mera distanserat.

Hur ser du på Larsmos framtidsutsikter. Styrkor och svagheter?

– Larsmo har olika styrkor. Arbetslösheten är nästan obefintlig och man har ett blomstrande näringsliv med många framgångsrika företag. Kommunen erbjuder en attraktiv boendemiljö och den lokala bostads- och tomtpolitiken är livlig. Den fantastiska naturen och havet är ett trumfkort.

– Utmaningar saknas inte heller. En stor del av Larsmos intäkter är statsandelar. Tråkiga förändringar inom statsandelssystemet är sannolika framöver. Därför gäller det för kommunen att göra linjedragningar inom den egna ekonomin och bygga upp en tillräcklig buffert.

Kan de nuvarande strukturerna med självständiga kommuner i norra svenska Österbotten bestå framöver?

Det är en politisk fråga. En sak är i varje fall uppenbar i Jakobstadsregionen som helhet. Det behövs ett bättre styre av och mera fart på den regionala näringslivspolitiken för att åstadkomma nya, större investeringar i näringslivet.

– För att kommunerna i Jakobstadsregionen ska kunna förbli självständiga framöver bör de samarbeta mera effektivt i denna fråga och försöka hitta konstruktiva lösningar.