Valaffischerna är snart tillbaka. Bild: Kommuntorgets arkiv.

Vi diskuterar ofta demokrati ur ett internationellt perspektiv. Vi analyserar det amerikanska presidentvalet, hybridpåverkan, FN:s strukturer och ändamålsenlighet. Vi funderar på Polen och Ungern och Finlands förhållande till rättsstatsprincipen. Men vad betyder demokrati i vår vardag?

Enligt Svenska Akademiens ordlista är demokrati en stat med folkvälde, eller på lägre nivå medbestämmande. Det är medbestämmande jag vill ta fasta på, befolkningens deltagande i samhället. 

Finland är internationellt sett bra på demokrati, men vi har några utmaningar. Vi är inte särskilt bra på att involvera invånarna. Många känner att de inte har möjlighet att påverka. Valdeltagandet är lågt och vi kämpar med polarisering i samhället – såsom på de flesta håll i västvärlden.

På våren är det kommunal- och välfärdsområdesval. Både kommun och välfärdsområde har en lagstadgad skyldighet att skapa förutsättningar för invånarna att delta i och påverka verksamheten. Hur kan vi få mer öppenhet och påverkningsmöjligheter i kommunens och välfärdsområdets verksamhet? Fler tillfällen till dialog?

För att kunna delta och påverka behövs kunskap och information. Att skapa förutsättningar för invånarna att delta innebär bland annat att kommunicera och informera på ett lättillgängligt sätt. Det gäller både språket och tillvägagångssättet. Språk i bemärkelsen finska och svenska, men ibland även på andra språk, och inte minst på klarspråk och lättläst språk. Muntligen, skriftligen och digitalt. Vi måste vara lyhörda för att deltagandet ser olika ut för olika befolkningsgrupper. Och hur når vi dem som inte vill bli nådda?

Att inte känna sig delaktig och att sakna kanaler att påverka kan leda till ytterligare motsättningar och polarisering. Som vi konstaterat att vi redan har utmaningar med. Polarisering mellan olika befolkningsgrupper och ideologier. Mellan invånare och beslutsfattare. Mellan beslutsfattare och tjänsteinnehavare. Beslutsfattare emellan.

Hur ska vi komma ifrån motsättningarna? Hur kan vi involvera invånarna i myndigheternas verksamhet och samtidigt öka förståelsen för de beslut som fattas? Kan vi få beslutsfattarna och tjänsteinnehavarna att samarbeta bättre? Kan vi få kommunerna och välfärdsområdena att samarbeta bättre? Hur ska vi höja valdeltagandet? Löns det för en kandidat i kommunal- eller välfärdsområdesvalet att betona långsiktighet i beslutsfattandet, om de egna väljarna röstar kortsiktigt?

Var och en kan bidra till att minska motsättningar och polarisering. I demokratin Finland har vi fria val. Vi får fritt välja representanter till de organ som ska fatta beslut som påverkar oss. Vi får fritt välja vad vi tänker, vad vi säger och vad vi gör. Utan att gå in på den metafysiska diskussionen om människans fria vilja.