- Flera projekt i Borgå sträcker sig bortom den här fullmäktigeperioden, säger Frida Sigfrids. Foto: John Illman.

Under sin första fullmäktigeperiod har Frida Sigfrids axlat ett större ansvar inom kommunalpolitiken i Borgå. Hon har också redan beslutit sig för att ställa upp i vårens kommunalval, för att få arbeta vidare med frågor som engagerar henne.  

– Förutom att jag är medlem i stadsfullmäktige sitter jag också som en av partiets representanter i stadsstyrelsen. Jag tycker det här är ett klart tecken på att SFP är redo att låta även dess yngre politiker axla ansvar. 

Som ledamot i stadsstyrelsen har hon arbetat för att en representant från ungdomsfullmäktige ska vara representerad i stadsstyrelsen. Sigfrids är en av fem SFP:are i stadsstyrelsen.   

Sigfrids har en gedigen politisk bakgrund trots sin unga ålder. Hon anslöt sig till SFP:s ungdomsförbund Svensk Ungdom under tiden i gymnasiet och inom ungdomsförbundet har hon suttit både som medlem i förbundsstyrelsen och förbundsordförande.

Sigfrids hemstad Borgå är Östra Nylands största stad med 51 800 invånare. De finskspråkiga är 32 500, svenskspråkiga 14 000 och personer som talar ett annat modersmål 5 100. Borgå gick ifjol om Salo i Egentliga Finland och är numera landets 19:e största stad sett till invånarantalet.

Av Borgås invånare har 27,3 procent svenska som modersmål. Både andelen finskspråkiga och svenskspråkiga har minskat de senaste åren medan övriga språkgrupper ökat, uppger staden.

Men det sammanlagda antalet Borgåbor ser ut att bli fler för varje år, även om det handlar om små förändringar. Det här intygar Sigfrids.

– Borgås befolkning växer med drygt 100 personer per år. Befolkningstillväxten skulle absolut få vara större.

Skolnätet kan förändras

Utbildningsfrågor är viktiga för Sigfrids. Hon anser att skolorna i Borgå ska finnas på ett skäligt avstånd från elevernas hem. Sigfrids påminner också om att Borgå är en vidsträckt kommun och omfattar en stor skärgård.

Det lönar sig att läsa mera. Prenumerera, klicka här!

I Borgå finns nio svenskspråkiga och 14 finskspråkiga grundskolor. Men skolnätet kan komma att förändras i framtiden. 

– Prognoserna antyder att barnen i Borgå framtiden blir färre. Därmed kommer också vi i Borgå att vara tvungna att fundera på var våra skolor är belägna och hur många skolor kommunen ansvarar för. Förutom i stadens centrum har Borgå flera byskolor.  

Vad gäller svenskspråkiga skolor skriver flera medier att skolan i Kullo kan komma att läggas ner på grund av lågt elevantal. 

Statistikcentralen anger att antalet barn i åldrarna 0–14 i Borgå kommer att minska i framtiden. Men det handlar ändå om en mindre minskning, från 8 000 till runt 7 200 år 2040.

Borgå är Östra Nylands största stad. Nästan 28 procent av befolkningen har svenska som modersmål. Foto: John Illman.

Fortsätta i fullmäktige

Trots att det är flera månader kvar tills kommunalvalet i april nästa år har Sigfrids redan bestämt sig för att kandidera. Hon säger att hon gjorde ett bra val senast och är därför ivrig att fortsätta inom kommunalpolitiken.  

– Inom politiken är fyra år en kort period. I Borgå har vi flera större projekt på gång som sträcker sig bortom den här perioden. Jag vill vara med och få klart dessa.

Hon tillägger att staden bland annat planerar att bygga ett mångsidigt idrottscentrum i området Kokon. I Borgå finns flera aktiva idrottsföreningar som Akilles i handboll, PSS i innebandy och fotbollsföreningen Futura.

Staden har också ambitioner att förnya dess kollektivtrafik. Bussar från centrum ska exempelvis även färdas ut till byarna. 

– För egen del önskar jag dessutom att vi i Borgå skapar fler och bättre cykelvägar.   

I det senaste valet fick hon 379 röster, vilket var fjärde flest av alla 15 invalda SFP:are. 

Svenska Folkpartiet är Borgås största parti, vilket partiet varit nästan hela tiden sedan Borgå slogs samman med Borgå landskommun på 1990-talet. Enligt Statistikcentralen var SDP störst under perioden 1980–1984 men efter det har SFP varit stadsfullmäktiges största parti.  

Sigfrids tycker också att fler unga behövs i kommunfullmäktige. I nuläget är endast runt tio procent av fullmäktigeledamöterna under 30 år.

– Jag ser att det är främst unga beslutsfattare som bevakar unga väljares intressen. Om fler unga ställer upp i kommunalvalet sänks tröskeln för andra unga att gå med i politiken.


Serien ung i politiken

Möt unga förtroendevalda runt om i landet. Vem, vad och varför? Vi publicerar flera intervjuer under året. Du hittar dem i magasinet och på nätet.