Från årsskiftet är det kommunerna och inte staten som ansvarar för sysselsättningstjänsterna Att vidareutveckla det nya systemet och etablera samarbeten med andra sysselsättningsområden blir viktiga uppgifter i början, säger Juha Nummela, direktör för Österbottens sysselsättningsområde. Bild: Joakim Snickars.

Att utveckla samarbetet med andra områden blir en viktig bit. Det säger Juha Nummela, direktör för Österbottens sysselsättningsområde.

Det var i september som Juha Nummela tillträdde som direktör för Österbottens sysselsättningsområde. Sysselsättningsområdet omspänner nio kommuner mellan Närpes och Kaskö i söder, Laihela i öster och Nykarleby i norr. Vasa stad har en organiserande roll i det nya systemet.

Nummela är numera kommunalt anställd och stationerad i styrelsegården i centrala Vasa. Bakom sig har han en över 25 år lång och omväxlande karriär i det statliga ämbetshuset i Brändö. Sedan 1998 har han hunnit verka som kundrådgivare, förman, servicedirektör och direktör.

Vid nyår väntar en ny milstolpe av rang då de statliga arbets- och näringsbyråerna omvandlas till kommunalt styrda sysselsättningsområden.

– Det är ett annorlunda system som tas i bruk. Det nya området är klart mindre och mera kompakt till sin karaktär, konstaterar Nummela.


Läs mera på Kommunförbundets sida: Frågor och svar om AN-tjänsterna 2024


I stället för 15 nationella arbets- och näringsbyråer kommer det att finnas 45 sysselsättningsområden i fortsättningen. Tidigare basade Nummela för ett distrikt som sträckte sig upp till Mellersta Österbotten i norr och till Kristinestad i söder.

– En bra sak är att det kommer att satsas seriöst på att utveckla samarbetet med andra sysselsättningsområden.

För Österbottens sysselsättningsområdes vidkommande kommer framför allt de motsvarande områdena i Jakobstadsregionen och Mellersta Österbotten att vara viktiga samarbetspartner.

– Flera möten är redan bokade under nästa år. Vi går in för att börja samarbeta i olika former framöver.

Fler fysiska kundmöten

Under planeringsskedet inför den annalkande reformen av sysselsättningstjänsterna har det funnits en viss oro för att övergången ska medföra olika barnsjukdomar – såsom fallet dessvärre har varit efter att de nya välfärdsområdena inledde sina verksamheter.

– I stort sett kommer kunderna inte att märka några skillnader efter årsskiftet. Exempelvis fortsätter man att gå till samma ställe här i Vasa. Det finns också tillgång till en samservicepunkt i Närpes.

– Kundservicen sköts till största delen digitalt eller per telefon nuförtiden. Förhoppningsvis kan fler fysiska kundmöten arrangeras framöver. Vi kan erbjuda personlig service på plats och ställe. Utanför Vasa och Närpes äger mötena rum på kommungårdar och stadshus, säger Nummela.

Österbottnings sysselsättningsområde kommer att ha 82 anställda. I det system som snart upphör har det funnits 173 personer på lönelistan.

Merparten av medlemskommunerna har sysselsättningskoordinatorer. I andra fall sköts de relaterade ärendena av de tjänstemän som ansvarar för välfärdstjänster.

– En nyhet är att personalen börjar använda nya datorer och nya telefoner efter årsskiftet. Det är den största förändringen ur kundernas perspektiv. De får lära sig nya telefonnummer, säger Nummela.

Kan bli ekonomiskt tufft

Eftersom sysselsättningstjänsterna börjas ordnas i kommunal regi kommer statsandelar att betalas ut till kommunerna. De erhållna medlen ska täcka kostnaderna för anskaffningar av tjänster, löner, hyresutgifter och så vidare.

Att delfinansieringsbördan i stödsammanhang tidigareläggs och breddas ser Nummela samtidigt som ett frö till en tuff ekonomisk utmaning för kommunerna.

– Tidigare har kommunerna deltagit endast i finansieringen av arbetsmarknadsstödet. I fortsättningen kommer även grunddagpenningen och grunddelen av den inkomstrelaterade dagpenningen med i bilden.

Dessutom har reglerna skärps gällande arbetssökande. Till exempel bör dessa ha varit minst 12 månader i arbete för att kunna strykas från sysselsättningsområdets delfinansieringslista, tillägger Nummela.

Först om några år klarnar bilden

Juha Nummela understryker under KT-intervjun att de nya sysselsättningsområdena inte kommer att vara några färdiga modeller.

– Det återstår fortfarande mycket kompletterande arbete efter årsskiftet, även om man är på god väg. Tidigast efter 3-5 år börjar bilden av de nya områdena klarna i högre grad.

– Arbets- och näringsministeriet följer aktivt med sysselsättningsområdenas utveckling i början av det nya systemet. Ifall det inte lyckas så väl i ett något område kan man komma att föreslå korrigeringar.

– Ifall någon enskild kommun skulle önska ett områdesbyte är det inte själva kommunen som avgör detta. Det blir i så fall en fråga för de berörda sysselsättningsområdena, säger Nummela.

I Nummelas verksamhetsområde Österbotten har arbetslösheten ökat en aning på sistone efter att ha varit historiskt låg i början av 2020-talet. På det nationella planet brukar landskapet vanligtvis ligga i täten på sysselsättningsfronten.

– Ett undantag från den regeln brukar inträffa under några sommarmånader då Seinäjoki och finska Sydösterbotten har det bästa sysselsättningsläget i landet.