Coronasituationen allt dystrare, men valet i januari hålls som planerat – ”Att rösta är inte som att gå på nattklubb”
Tiden för förhandsröstning kommer inte att förlängas, säger tjänsteman på Justitieministeriet.
Coronaläget har förvärrats de senaste veckorna. Förra veckan rapporterades över 7 000 nya fall, att jämföra med 4 000 i slutet av förra månaden.
Incidensen är nu 237 per 100 000 personer och intensivvårdsavdelningarna i Nylands och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är hårt ansträngda.
Toppen av en femte coronavåg förutspås infalla kring jul. Regeringen möts nästa vecka för att bland annat behandla skärpta restriktioner för restauranger och reserestriktioner.
Situationen är alltså lik den i mars, då regeringen beslöt att flytta fram kommunalvalet, från april till juni. Men välfärdsområdesvalet den 23 januari genomförs som planerat, säger Heini Huotarinen, konsultativ tjänsteman på Justitieministeriet.
Ministeriet fortsätter, tillsammans med THL, att följa med läget men enligt Huotarinen är situationen bättre nu än på våren.
– Flera personer är dubbelvaccinerade, vi har skyddsåtgärder på plats på röstningsställena och själva röstandet är en snabb process. Risken är inte så stor i detta sammanhang, det är inte som att gå på nattklubb. Om situationen förvärras i några kommuner kan man där vidta tyngre åtgärder, men överlag räcker det med de åtgärder man vidtog i somras.
Med tyngre åtgärder menar Huotarinen till exempel begränsningar för hur många som får vistas i vallokalen samtidigt. Justitieministeriet och kommunerna samarbetar med hälsovårdsexperter och erfarenheter och planer från kommunalvalet – som kan tas i bruk snabbt – gör situationen hanterbar.
– Det handlar inte om några nya åtgärder, utan främst om att se till att människor håller avstånd från varandra, bär mask och att det finns tillräckligt med valfunktionärer.
Förhandsröstningstiden för kommunalvalet förlängdes från en till två veckor. Kan det bli aktuellt också nu?
– Vi hade goda erfarenheter av förlängningen. Att förhandsrösta var populärare än tidigare, men många röstningsställen var faktiskt rätt tomma under de två veckorna. En vecka är tillräckligt. Problematiskt är också att det blir ont om tid för valkampanjer, då kandidatnumren offentliggörs den 23 december och valet är en månad senare.
Valdeltagande i kommunalvalet var rekordlågt och Huotarinen säger att Justitieministeriet jobbar för att det inte ska sjunka ytterligare i valet i januari. Det gör man genom att informera om vad valet handlar om och om varför varje röst är viktig.
– Förstås är det också viktigt att det känns tryggt att rösta. Men jag tror inte att valdeltagandet styrs av det lika mycket som att väljare vet hur deras röst påverkar.