Tuula Haatainen (SDP) jobbade tidigare som vice vd för Kommunförbundet med ansvar för social- och hälsovård. I dag är Haatainen invald i riksdagen och ordförande för riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Hon vill inte ännu uttala sig om vilken modell som är bäst.

– Vi har inte sett regeringens förslag ännu. Nästa vecka samlas den parlamentariska referensgruppen för första gången. Innan vi vet om reformen berör enbart social- och hälsovården eller också annat är det svårt att ta ställning till något.

Haatainen nämner ändå den av Tuomas Pöysti ledda tjänstemannagruppens förslag på 9-12 självstyrande områden som ett godtagbart alternativ.

– ­SDP har ingen slutgiltig ståndpunkt ännu. Först måste vi se förklaringarna till det förslag som kommer. Om vi ser på frågan ur specialsjukvårdens synvinkel klarar vi oss med färre antal områden, men om all förvaltning ska integreras i ett och samma område måste antalet vara större, säger Haatainen.

En annan stor fråga är hur finansieringen ska skötas. Regeringens tidigare alternativ var antingen kommunal- eller statlig finansiering. Den kommunfinansierade modellen stupade i grundlagsutskottet.

– Enklast vore att staten först skulle sköta finansieringen, säger Haatainen.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *