Också Mellersta Österbotten vill ordna vården själv
Mellersta Österbotten sällar sig till dem som bildar en vårdlösning anpassat till landskapsnivå. – Förberedelserna har pågått ett år och basavtalet har skrivits. Det kommer att ges till kommunerna för behandling före årsskiftet, säger Mellersta Österbottens landskapsdirektör Jukka Ylikarjula.
Ett efter ett går landskapen till attack i och ordnar vården själv. Bättre att föregå än föregås, resonerar man. Kuntalehti skrev igår att landskapet Päijänne-Tavastland söker en vårdlösning anpassat till landskapsnivå. Målsättningen är att överflytta ansvaret för att ordna social- och hälsovårdstjänsterna till en gemensam samkommun för välfärdstjänster. I Norra Karelen har man inte heller orkat vänta på regeringens beslut, och grundar en egen samkommun, Siun sote. Och Kajanaland har i många år haft sitt eget pilotprojekt. Nu meddelar Mellersta Österbotten att man går in för en liknande modell.
– Basavtalet har skrivits och kommer att ges till kommunerna för beslut före årsskiftet så att vi har ett Mellersta Österbottens vårdområde 2017. Vi gör det här oavsett om regeringen får till stånd en reform eller inte. Det är klart att vi väntar med spänning på regeringens beslut om områdesindelning, säger Mellersta Österbottens landskapsdirektör Jukka Ylikarjula och tillägger:
– Vi landskapsdirektörer träffade igår minister Rehula. Det enda han sade var: förnyelser måste göras.
Hur ser du på den svenska minoritetens behov?
– Tvåspråkigheten kommer att vara stark i Mellersta Österbotten också i fortsättningen. Folk är vana att i vardagen få allt på bägge språken, i Karleby används används både svenska och finska alla organisationer. Det är kutym att var och en använder sitt modersmål i förhandlingarna, säger Ylikarjula.
– Optimalt för oss vore det förslag som Kommuntorget skrev om i tisdags, det vill säga tolv plus tre.
Tre skulle då motsvara de starka centerområdena Kajanaland, Päijänne-Tavastland och Mellersta Österbotten.
Regeringen har lovat meddela om antalet vårdområden idag, torsdag eftermiddag. Sipilä har idag fört fram sitt förslag på 18 självstyrelseområden medan samlingspartiet i sina egna organ beslutat att områdena kan vara högst 12, skriver Yle.