Soini hade synts i valreklam tillsammans med Rörelse nus kandidater.

Styrelsen för Blå framtids partiavdelning i Esbo har uteslutit Timo Soini, länge Sannfinländarnas partiordförande och utrikesminister i regeringen Sipilä.

Beslutet togs den 3 juni, rapporterar tidningen Länsiväylä.

Bakgrunden är att Soini, enligt styrelsen, försvårat Blå framtids verksamhet genom att posera tillsammans med två kandidater för Rörelse nu i deras valreklam. Kandidaterna hade uteslutits ur Blå framtid i mars i år.

Partiavdelningen i Esbo meddelar också att den lägger ner fullmäktigegruppens verksamhet fram till slutet av 2021. I praktiken betyder det här att ingen representerar Blå framtid i Esbo fullmäktige.

Timo Soini säger till Länsiväylä att han lämnat politiken och vill inte kommentera partiets agerande. Soini är inte uppställd i kommunalvalet.

Enligt tidningen är Soini inte på väg till Rörelse nu, något som Rörelse nus ordförande Harry Harkimo bekräftar.

Blå framtid grundades av den falang som hoppade av Sannfinländarna när Jussi Halla-aho valdes till partiordförande sommaren 2017.

Soini skriver själv i sin blog att partiavdelningen agerat olagligt eftersom han inte hörts i ärendet. Soini hänvisar till föreningslagen och säger att om partiavdelningen kommer med en utredningsförfrågan så svarar han på den.

Tillagt 8.6 klockan 15:18: Soinis kommentar.