Kanske inte en skrällseger men nog en valseger. Samlingspartiet – och Sannfinländarna – färglägger den politiska kartan. Också Statsministerpartiet SDP gör ett bra val.

Nästa statsminister heter Petteri Orpo (Saml). Kanske. Regeringsförhandlingarna blir tuffa, med framförallt sannfinländarna och socialdemokraterna. Kristdemokraterna och SFP kan behövas? Vänsterförbundet och Centern däremot tvingas slicka såren och fundera på nästa drag i oppositionen.

Svenska Yle: Valet 2023

Sannfinländarnas Riikka Purra har orsak att vara glad – Centerns Annika Saarikko har det nog inte. (Foto: Tommy Pohjola)

Statsminister Sanna Marin och SDP gör ett, sett till förutsättningarna, strongt val. I själva verket, säger valforskaren Sami Borg på Yles nyheter, har ett statsministerparti bara några gånger tidigare lyckats med sådan valframgång som SDP nu – och de tidigare gången har det också alltid handlat om just SDP.

Kuntalehti: Kokoomus voittoon eduskuntavaaleissa ja saamassa 10 lisäpaikkaa, perussuomalaisille seitsemän lisäpaikkaa – keskustan ja vihreiden kannatus rytisten alas

Runt 40 procent av de röstberättigade valde att förhandsrösta. Också valdeltagandet på den egentliga valdagen söndagen 2.4 förväntades vara på minst samma nivå som för fyra år sedan. Då var siffran 72,1 – mot 71,9 nu.

Kommunförbundets vd Minna Karhunen twittrade på söndagen om de förestående svåra regeringsförhandlingarna och att det inte är betydelselöst vilket parti som leder diskussionerna. I dag konstaterar hon att valresultatet betyder för många kommuner och städer att sådant som de anser är viktigt får en knuff framåt. Förhoppningen är att det nu bl.a. ska bli enklare med olika kommunförsök. 

– Många av de saker som Kommunförbundet främjat och hoppas att tas med i nya regeringens program är också en del av Samlingspartiets program. 

Läs mera om normstyrning här.

Kommunbranschen genomgår just nu tidernas omställning i och med vårdreformen. 

– Kommunerna upplever att staten inte litar på dem. I fortsättningen behöver vi utgå från ett mera öppet samarbete och dialog, säger Karhunen.

Harry Harkimo i Rörelse Nu har lyssnat på väljarna. SFP:s Anna-Maja Henriksson, KD:S Sari Essayah och Maria Ohisalo i De Gröna har också försökt göra just det – alla med varierande framgång.

Valnyheterna på Kommuntorget uppdateras på måndag förmiddag.

Vilka var samtalsämnena före och strax under valet? Är de samma som gäller fortfarande? På Kommuntorget kan du läsa om välmående och vård, fundera på kulturens betydelse, hitta EU-vinklingar och – inte minst med tanke på kommande val – grubbla över kommunens roll som valarrangör och valreklamen. Dessutom. Varför lämnar erfarna politiker frivilligt Arkadiabacken?

Den här artikeln är uppdaterad kl. 15.30 med en kommentar från Kommunförbundet.