Rami Aalto från Bötom är andra periodens fullmäktigeledamot från Sannfinländarna. Foto: Privat,

Rami Aalto vill arbeta för att service på glesbygden inte för kraftigt koncentreras till de större städerna. Han ser även positivt på att svenskspråkiga och finskspråkiga elever är under samma skoltak.

Trots att Rami Aalto är endast 28 år gammal kan man säga att han är en rutinerad lokalpolitiker. Han är fullmäktigeledamot för Sannfinländarna i Bötom i södra Österbotten. Aalto sitter för andra perioden i fullmäktige och han är numera första vice ordförande i fullmäktige.

Han berättar vad som är aktuellt inom politiken i Bötom för tillfället.

– I Bötom finns det en oro för att social- och hälsovårdstjänster flyttar från kommunen till större städer i landskapet. Jag vill att tjänsterna stannar i Bötom.

Kommunen har drygt 1000 invånare och har en social- och hälsovårdspunkt. Vad gäller vårdsektorn finns även ålderdomshem i Bötom.  

Till landskapets största stad Seinäjoki tar det 1 timme och 15 minuter med bil. Det är desto närmare till kommunerna i väster, Närpes och Kristinestad. Bötom har ett samarbete inom utbildningssektorn med den senare nämnda kommunen, säger Aalto.

– Då vi är en liten kommun har vi endast ett lågstadium här. De flesta elever från Bötom fortsätter sin skolgång i Kristinestad, vilket jag själv även gjorde.

I och med samarbetet inom utbildningssektorn sitter Aalto också som ersättare i finskspråkiga utbildningsnämnden i Kristinestad. Trots sitt svenskspråkiga namn är Bötom en enspråkigt finsk kommun.


Vem och vad?

Rami Aalto, 28 år.

Parti: Sannfinländarna

Stad: Bötom (Karijoki)

Hjärtefrågor: Ekonomi, säkerhet och utbildning.

Aktuell som: Ung beslutsfattare i Bötom.


Under samma skoltak

Aalto ser det som ändamålsenligt att svensk- och finskspråkiga elever har mera samarbete över språkgränserna. Han nämner ett exempel från gymnasiet.

– Tillfällen som De gamlas dans är ett perfekt exempel på där finsk- och svenskspråkiga träffar varandra och får tala det andra språket. Jag stöder även tanken att eleverna från båda språkgrupperna skulle ha skolor som är under samma tak.

Han tillägger att eleverna kunde ha gemensamma raster där de kommer i kontakt med varandra.

Det var också under skoltiden som Aalto fick sitt intresse för politik. Han tog studenten från finska gymnasiet Kristiinankaupungin lukio.

– Min lärare i samhällslära och historia var mycket kunnig och han inspirerade mig i att lära mig mera om olika samhällsfrågor.

Han trivs även bra inom Sannfinländarna. Att vara en ung politiker i Sannfinländarna har inte varit några problem för honom. Aalto tycker också att det finns många unga engagerade i partiet.

– Vi har dessutom flera unga riksdagsledamöter. För Bötoms del är det att vi fullmäktigeledamöter lyssnar på varandra, oberoende om det är äldre eller yngre ledamöter eller ledamöter från ett särskilt parti som talar, mycket viktigt eftersom vi är endast 15 personer i fullmäktige.

I senaste kommunalval fick Sannfinländarna tre mandat i Bötom. Centern är överlägset störst med åtta mandat. De övriga partierna i kommunen är Socialdemokraterna (1 mandat) och Samlingspartiet (3).

Aalto är tydlig med att han är mycket intresserad av att fortsätta inom politiken. Kommunalpolitiken är för honom intressant men rikspolitiken är mer intressant. Han gjorde även ett bra riksdagsval ifjol, i vilket han samlade 3122 röster och Sannfinländarna blev störst i Vasa valkrets.

– Jag har redan bestämt mig för att ställa upp i nästa riksdagsval. Tillsammans med min stödgrupp har vi redan börjat planera kampanjen, säger Rami Aalto.


Serie - Ung i politiken

Möt unga förtroendevalda runt om i landet. Vem, vad och varför? Det blir flera intervjuer under året. Du hittar dem i magasinet och på nätet.