: SFP tappade ett mandat i Korsholms kommun, från 34 till 33 mandat, i årets kommunalval. Den lokala riksdagsledamoten Christoffer Ingo samlade närmare 800 röster i hemkommunen. Bild: Joakim Snickars

Svenska folkpartiets klara dominans på det österbottniska kommunfältet är stabil. I välfärdsområdesvalet tappade dock partiet fyra mandat. KD:s ställning i flera nordösterbottniska kommuner stärks medan Sannfinländarnas position i landskapet försvagas på markant vis.

De österbottniska kommunerna är av tradition SFP-styrda i omfattande grad.

I söndagens kommunalval kammade folkpartiet hem 47,5 procent av de avgivna rösterna i landskapet. Detta innebär en minskning med 1,5 procent jämfört med kommunalvalet 2021.

Såväl det nationellt vinnande partiet SDP som Samlingspartiet och Kristdemokraterna lyckades öka sina understöd med några procent i Österbotten.

Samtidigt noterades regeringspartiet Sannfinländarna för en kraftig tillbakagång på 4,7 procent.

Vörå inte längre en enpartikommun

SFP:s understöd ökar i tre österbottniska kommuner; Kristinestad, Malax och Kronoby.

I Närpes, Korsnäs, Korsholm, Vörå, Jakobstad, Pedersöre, Larsmo får partiet nöja sig med färre fullmäktigemandat än tidigare. I Vasa, Nykarleby, Kaskö är positionerna däremot oförändrade.

Joakim Strand. Arkivbild: Kommuntorget

De etablerade SFP-riksdagsledamöterna Joakim Strand och Christoffer Ingo erhöll 2454 respektive 796 röster i sina hemkommuner Vasa respektive Korsholm.

Ett helt nytt inslag i Korsholmspolitiken är att De Gröna får representation via Jonathan Hemming.

Vörå är efter detta val inte längre en renodlad SFP-kommun. Med sina 137 röster i bagaget gjorde SDP-kandidaten Jani Uuranmäki en inbrytning i Vöråfullmäktige.

Antalet platser i Korsnäsfullmäktige krymper från 21 till 19 under den kommande mandatperioden. Både SFP och SDP förlorade ett mandat i kommunen. Här blev debutanten Sara Mannsén (SFP) röstdrottning med 89 röster.

Nya partier i Närpespolitiken är Samlingspartiet och Kristdemokraterna som får ett mandat vardera. Rasmus Sigg (Saml) och Hanna Donaldson (KD) erhöll 171 respektive 98 röster.

Stor KD-triumf i Larsmo och Pedersöre

Kristdemokraterna stärker sin ställning ytterligare i nordösterbottniska Larsmo och Pedersöre.

I Larsmo får partiet två platser till i fullmäktige och har därmed 16 mandat. SFP och SDP backar med ett mandat vardera till 8 respektive 3 mandat. SFP-kandidaten Sonja Finholm blev kommunens röstmagnet med 277 röster.

I Pedersöre knappar KD in på det ledande partiet SFP vars representation krymper till 18 fullmäktigemandat. Kommunen har i fortsättningen 14 kristdemokratiska mandat, vilket är tre fler än under den föregående perioden. KD-politikern David Pettersson som stöddes av 529 väljare gjorde ett alldeles utmärkt val på hemmaplan.

I fråga om valdeltagandet ligger Larsmo och Pedersöre i täten i Österbotten. 77,7 procent av de röstberättigade Larsmoborna tog sig till valurnorna. I Pedersöre var den motsvarande siffran 71,7 procent.

Flest österbottniska soffliggare fanns det i Vasa och Jakobstad där endast 52,3 respektive 55,9 procent röstade.

SFP förlorade fyra mandat i välfärdsområdets fullmäktige

I välfärdsområdesvalet gick SFP bakåt från 32 till 28 mandat. Därmed har partiet inte längre egen majoritet i fullmäktige.

Även här gjorde KD ett bra val. Partiet får två extra representanter i fullmäktige. Också SDP, Samlingspartiet, De Gröna och Vänsterförbundet gick framåt. Däremot minskar Sannfinländarnas fullmäktigegrupp från fem till två ledamöter.

De främsta röstmagneterna i det österbottniska välfärdsområdesvalet var Kim Berg (SDP) med 2578 röster samt SFP-politikerna Johanna Borg och Rainer Bystedt med 1993 respektive 1773 röster.