Sjundeås nya kommundirektör: Vi behöver bättre trafikförbindelser
Inka Tikkanen tillträder som ny kommundirektör i Sjundeå på måndag den 3 mars. Tikkanen har lång erfarenhet som förvaltningsproffs. Hon har bland annat tjänstgjort som utvecklingschef och förvaltningsdirektör vid Nylands förbund sedan 2016.
– Nu är det dags att prova på något nytt. Jag är en energisk kvinna i mina bästa år och upplever att mina starka sidor kommer till användning i jobbet som kommundirektör, säger Tikkanen.
Hur vill du utveckla Sjundeå kommun?
– Vi måste stärka kommunens livskraft och profilera Sjundeå på ett sådant sätt att vi skiljer oss från våra grannkommuner. Det blir säkert aktuellt att förnya vår utvecklingsstrategi i tätt samarbete med kommunens förtroendevalda.
Enligt Tikkanen är det viktigt att lyfta fram Sjundeås naturnära och rurala profil i marknadsföringen av kommunens trumfkort.
– Jag gillar mottot ”Ta det lugnt” – det säger en hel del om hur vi vill framställa oss själva som kommun.
Ett av Tikkanens honnörsord är samhörighet.
– Det finns forskning som visar att folk i regel är lyckligare på landsbygden där det bor människor i alla åldrar och där det ofta råder en starkare samhörighet då alla känner till alla.
Sjundeås befolkning uppgick till 6 181 personer vid årsskiftet. Befolkningstillväxten har mattats av de senaste åren, men Tikkanen vädrar morgonluft.
– Befolkningstillväxten är inget självändamål, men visst behöver vi en måttfull tillväxt för att trygga skatteinkomsterna och få fason på demografin. Det är helt realistiskt att sikta på en befolkningstillväxt på 1–2 procent per år, vilket innebär cirka 120 nya kommuninvånare årligen.
Tikkanen understryker ändå att tillväxten förutsätter budgeterade medel och att den lokala infrastrukturen hinner med, vilket inte är lätt eftersom regeringen skär ned statsandelarna till kommunerna.
– Det måste finnas bostäder och tillräckligt med plats i de lokala skolorna för att tillväxten ska bli verklighet.
Hur ska du locka företag och investeringar till Sjundeå?
– Vi måste se över planläggningen och markanvändningen. En möjlighet är att erbjuda kommunalt ägd mark till nedsatta priser till företag som vill etablera sig i Sjundeå. Och så behöver vi smidigare tillgänglighet både via stamväg 51 och kustbanan. Den nuvarande kollektivtrafiken fungerar inte optimalt. Vi måste helt enkelt diskutera olika lösningar med Helsingforsregionens trafik för att få bättre tåg- och bussförbindelser.
Utöver detta vill Tikkanen att det byggs en planskild korsning i Sunnanvik. Hon vill också utreda möjligheterna att underlätta distansjobb och förbättra den digitala infrastrukturen, till exempel genom att bygga ut optiskt fibernät i Sjundeå.
Hurudan ledare är du?
– Jag är energisk och gladlynt. Jag satsar mycket tid på att bygga upp förtroende och tillit för att få till stånd en fungerande växelverkan inom de team som jag leder. Ledarskap är min passion. Jag vill vara en synlig kommundirektör som besöker skolor och föreningar i tredje sektorn. Det är viktigt att lyssna på kommuninvånarnas önskemål.
Det gränsöverskridande samarbetet med Sjundeås grannkommuner fungerar enligt Tikkanen väl.
– En orsak till att Sjundeå hittills har klarat sig så bra är det goda samarbetet med grannkommunerna och hela Västra Nyland.
Hätska språkkonflikter utspelar sig i grannkommunen Kyrkslätt. Råder det språkfred i Sjundeå?
– Jo, absolut, det upplever jag att det gör. Jag ser inga språkrelaterade konflikter i horisonten i Sjundeå. Vi har en levande och välfungerande tvåspråkighet i kommunen.