Pohjola-Norden rf är en nationell medborgarorganisation vars uppdrag är att öka kunskapen om de nordiska länderna i Finland, att främja nordiskt samarbete och sammanhållning samt att påverka finska myndigheter och beslutsfattare att stärka det nordiska samarbetet. (Foto: Johannes Jansson/norden.org)

Förbundsstyrelsen har valt Micaela Röman till ny generalsekreterare för Pohjola-Norden rf. Röman tillträder sin tjänst hösten 2023.

Totalt sökte 23 personer tjänsten som generalsekreterare. Arbetsutskottet intervjuade fem av dem, varav tre intervjuades en gång till av förbundsstyrelsen.

Pohjola-Norden: Micaela Röman vald till Pohjola-Nordens generalsekreterare

Micaela Röman.

Micaela Röman har en bakgrund som entreprenör, journalist och stenhårt proffs inom kommunikation och hon har tidigare arbetat bland annat som kanalchef på Yle, som chefredaktör för olika tidningar och som koordinator för Marttaliittos och Finlands Svenska Marthaförbunds 120-årsjubileum.

– Jag är glad och upprymd. Jag känner att det arbete som Pohjola-Norden utför är viktigare än någonsin. Jag vill bidra till att Finland även i framtiden är en stark och välmående del av Norden och en viktig aktör i det nordiska samarbetet. Jag hoppas att jag kan träffa lokalföreningarna så snart som möjligt, så att vi tillsammans kan gå mot jubileumsåret och en ljusare framtid, säger Micaela Röman.

För några år sedan kunde HBL berätta att Pohjola-Nordens dåvarande generalsekreteraren Michael Oksanen misstänks för att ha fifflat med föreningens medel.

Läs mera i HBL: Polisutredningen om Pohjola-Norden har svällt – också tidigare styrelsemedlemmar har hörts som misstänkta

Tove Ekman tog över som generalsekreterare i början av år 2022. Hon lämnade uppdraget i april i år. Enligt Ekman hade organisationen betydligt svårare utmaningar än hon väntat sig.