Anne Ekstrand blir ny stadsdirektör i Jakobstad. Ekstrand fick över hälften av  rösterna  i den första valomgången. 

– Jag är väldigt glad över att jag fick så många röster och får fortsätta det arbete jag påbörjat, säger Anne Ekstrand när Kommuntorget ringer upp och gratulerar.

I det slutna omröstning i fullmäktige fick Anne Ekstrand 31 röster av de avgivna 43 rösterna.  Åsa Wallendahl fick 5 röster, Katarina Donning 4 röster och Kenneth Holmgård en röst. Två ledamöter röstade blankt.

Ekstrand har arbetat som stadsjurist i Jakobstad i närmare 20 år och är för tillfället även tf. stadsdirektör.

–  Jag  började jobba i Jakobstad samtidigt som Finland övergick till euron, det vill säga år 2002, säger hon och tillägger att hon under åren lärt känna både tjänstemännen och beslutsfattarna i staden.

I uppdraget som stadsdirektör kommer hon att prioritera stadens ekonomi. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta med det som jag redan påbörjat som tf. stadsdirektör, nämligen stadens ekonomi.  Det finns förstås också andra frågor som jag kommer att ta i tu med, men ekonomin är viktigast. 

Just nu håller hon på med bokslutet för 2020 och det ser ”ganska bra ut”, säger hon.

Hur ser din arbetsdag ut i morgon?

– Jag fortsätter med det jag har på skrivbordet. Mitt första möte har jag klockan halv tio och det sista slutar vid 18-tiden. 

Anne Ekstrand är juris kandidat från Helsingfors universitet. Uppdraget som stadsdirektören i Jakobstad är sjuårigt.

Ekstrand tillträder tjänsten som ordinarie med 6 månaders prövotid när fullmäktiges beslut vunnit laga kraft. På posten efterträder hon Kristina Stenman som valdes till distrimineringsombudsman för snart ett år sedan.