Med ett drygt år kvar till öppningen tar byggandet vid Drottningstranden fart. Kritik mot kostnaderna finns också, men bostadsmässan 2023 väntas bli en framgång.

Höstens Kommuntorget Magasin har urbanisering och boende som tema. Tidningen utkommer den 12 september precis innan Kommunmarknaden som är den 14-15 september.

Ämnet är högaktuellt. Som vanligt är det många som funderar på att flytta och på renovering. Priserna går upp och boräntorna stiger. Nya siffror visar att det är flera som flyttar bort från än till folkrika huvudstadsregionen. Forskarna förklarar den historiska förändringen med coronapandemin och folks längtan efter lugnare boende med bra möjligheter till distansarbete och pendling.

Sådant kan finnas i östra Finland på cirka 90 kilometers avstånd från Helsingfors.

Kommuntorget besökte staden för att rapportera om ett av stadens största projekt sedan byggandet av kärnkraftverket på Hästholmen blev klart i slutet av 1970-talet.

Årets bostadsmässa arrangeras i Nådendal. Bostadsmässan i Lovisa arrangeras sommaren 2023.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom säger att bostadsmässan var en av de saker som han drev på genast då han började på jobbet för flera år sedan. Han säger också att det i staden finns kritik både för och emot mässan.

– Det är som med alla stora projekt. Och i fullmäktige var det 32 av 35 förtroendevalda som röstade för det, säger han.

Hurdan är kritiken och vilka är förväntningarna? Exakt vad är det som byggs och för vem? Hur och var bor finländarna, vad kännetecknar ett bra hem? Läs mera i Kommuntorget 3/2022 som utkommer på höstkanten.