Efter flera års debatt är traktorerna framme vid Esbogatan i Esbo centrum där de flesta ämbetsverk finns. Här i stadshuset har de förtroendevalda mötts sedan 1970-talet.

Stadshuset, ett mästerverk i betongbrutalism om man så vill, har stått tomt i flera år och ändå kostat skattebetalarna i Esbo 100 000 euro i året.

Läs mera (Svenska Yle 2018): Esbo stadshus ska rivas – beslutet fattades för 2 836 dagar sedan, men varför har inget hänt?

Nu om någonsin är det läge med en utfärd till Esbo centrum. Stadshuset i landets näststörsta stad rivs. Äntligen, enligt många. Synd, säger somliga.

I slutet av juli 2022 är det annars folktomt i Esbo centrum men vid det gamla stadshuset händer saker. Ljudet av sten, metall och glas som krossas kan höras långa vägar. Solen skiner. Det är lite kusligt.

”Will life ever be sane again? sjöng den brittiska popikonen Morrissey. Låten har ekat i mitt huvud varje gång jag haft ärende till Esbo centrum.” – Tapani Ritamäki i HBL-krönika 17.2.2022

Läs om stadshuset på Esbo stads hemsida

Enligt stadens projektchef Mikko Kivinen har utvecklandet av hela centrum stagnerat på grund av stadshuset som inte fått rivas.

Stadshuset ligger alldeles vid tågstationen. Nu om någonsin kan vara läge att besöka Esbo centrum.