Kimmo Sasi (Saml) söker uppdraget som verkställande direktör för Kommunförbundet. Sasi som är vicehäradshövding föll ur riksdagen i senaste val. Sasi är född 1952.

Platsen som VD anses vara vikt för Samlingspartiet, praxis inom Kommunförbundet har nämligen varit att direktörerna och styrelseordföranden väljs enligt resultatet i senaste kommunalval. Bland de sökande finns flera intressanta namn vid sidan av Sasi.

Jari Koskinen, född 1960, (Saml) var Finlands jord- och skogsbruksminister 2002–2003 och 2011–2014. Han var ledamot av Finlands riksdag 1996–2009. Koskinen beslöt sig för att dra sig ur politiken 2014.

Bland de sökande finns även en annan f.d. riksdagsledamot, nämligen Pia Kauma, född 1966, (Saml), som inte heller blev omvald i rikdagsvalet. Kauma är ekonomie magister. Hon orsakade en debatt om landets invandringspoliatik efter att ha sagt att invandrare kunde nöja sig med begagnade barnvagnar. Hon är stadsstyrelsemedlem i Esbo och leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp.

En annan intressant sökande är Harri Airaksinen, född 1968, (Saml) som är  direktör på VTT och medlem i Tammerfors stadsstyrelse. Karoliina Viitanen är kommundirektör i Loppi. Kimmo Jarva är stadsdirektör i Villmanstrand och Juha Isosuo är biträdande stadsdirektör i Tavastehus.

Kommunförbundets vice verkställande direktör, politices magister Timo Kietäväinen (C) har också sökt VD-posten.

Uppdraget som VD blev ledig sedan Kommunförbundets nuvarande vd Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma (Saml) valdes till FPA-direktör.

Totalt har tio personer sökt posten som verkställande direktör. De sökande är:

 1. Ahlbom Niclas, ekonomie magister, Grankulla
 2. Airaksinen Harri, magister i samhällsvetenskaper, Tammerfors
 3. Akselin Marja-Liisa, pedagogie doktor, Tavastehus
 4. Isosuo Juha, vice notarie och juris kandidat, Tavastehus
 5. Jarva Kimmo, förvaltningsmagister, Villmanstrand
 6. Kauma Pia, ekonomie magister, Esbo
 7. Kietäväinen Timo, politices magister, Helsingfors
 8. Koskinen Jari, politices magister, Hauho
 9. Sasi Kimmo, vicehäradshövding, Vanda
 10. Viitanen Karoliina, förvaltningsmagister, Loppi

Kommunförbundet söker också en vice verkställande direktör, efter Tuula Haatainen (SDP) som avgick när hon valdes in i riksdagen. En av de sökande är Arja Alho (SDP), hon var riksdagsledamot åren 1983-1999 samt 2003-2007. Hon var andra finansminister i  Lipponens regering 1995-99. 

Tjänsten söks också av Harri Jokiranta är biträdande stadsdirektör i Seinäjoki. Pirkko Mattila (Sannfi) är riksdagsledamot och Hanna Tainio (SDP) är fd riksdagsledamot. Tuire Santamäki-Vuori (SDP) har en bakgrund i fackföreningsrörelsen, där hon varit ordförande för JHL (Fackförbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena). Hon har även varit statssekreterare åt exministrarna Jutta Urpilainen och Lauri Ihalinen.

De som har sökt vice VD-posten är:

 1. Alho Arja, politices doktor, Sjundeå
 2. Harri Jokiranta, doktor i samhällsvetenskaper, Seinäjoki
 3. Mattila Pirkko, filosofie magister, Muhos
 4. Saari Raija, ekonomie magister, Vanda
 5. Santamäki-Vuori Tuire, ekonomie doktor, docent, Helsingfors
 6. Tainio Hanna, medicine doktor, docent, Tammerfors
 7. Viitanen Karoliina, förvaltningsmagister, Loppi
 8. Wuorela Hannu, filosofie magister, S:t Karins