Skomakare Jussi Laurila är tillbaka i Hagnäshallen. (Foto: Tommy Pohjola)

Hagnäshallen i Helsingfors har bara smygöppnat, men skomakaren Jussi Laurila har redan fullt upp.

Renoveringen av Hagnäshallen i Helsingfors är klar. Eller nästan, i alla fall. Här och där målas det och lagas eluttag. Uteserveringen saknar bord och stolar.

Den anrika saluhallen är öppen igen.

Det är inte som förut. Eller nästan är det ju det. Gammalt har rivits, det har sanerats och grunden har förstärkts i en operation som hela landet talat om. Väggarna är vitare än någonsin och till och med träet gnistrar i solen. Finns mycket att se och uppleva.

Läs Helsingfors stads pressmeddelande (på finska) här.

På torsdagsförmiddagen, under smygöppningen, är det olika lag av stammisar som vandrar fram och tillbaka i våningarna, folk som handlat här eller som druckit två koppar kaffe i årtionden. Stämningen är både glad och misstänksam. Var det bättre förr? Det är så ljust i hallen. Presidentens kaffebord är tillbaka i alla fall.

Läs mera i HBL: Hanna om Hagnäshallen: ”Kritikerna säger vitt och kliniskt, jag tycker här är rent och fräscht”

Se MTV3:s video här.

På övre våningen ser folk på film. Det är en video från Hagnäshallens glansdagar. Kanske är de tillbaka?

På andra våningen arbetar också skomakare Jussi Laurila. Han verkar ha gott om jobb,

– Jo, men jag har ju typ alltid varit här. Folk minns. Och det är bara första dagen, säger han.

Det var för fem år sedan Hagnäshallen stängde och den tillfälliga fastigheten på torget togs i bruk. Med åren har kostnaderna för renoveringen ökat rejält och byggprojektet har dragit ut på tiden. Samtidigt är det oklart vad som nu händer med den modulbyggnaden ute på torget.

Med renoveringen har byggnaden som är från 1904 i praktiken rivits helt i bitar inuti. Sedan har det mesta och lite till – framför allt under markytan – byggts upp igen. Nu finns en direktförbindelse till metron.

Officiella öppnandet sker 11-13.5