Arvid Karell talar gärna om utbildning, föreningsaktivitet och näringsliv. Foto: John Illman.

Befolkningen växer i Korsholm. Det här gläder Arvid Karell, 25 år, från Kristdemokraterna (KD). Han talar varmt om nya arbetsplatser och ett välmående näringsliv då vi träffas i Smedsby, Korsholms kommuncentrum.

– Det är viktigt att Korsholm skapar fler arbetsplatser inom kommunen för att befolkningen ska växa, säger han.

Ett exempel på fler arbetsplatser är industriområdet Gigavasas förverkligande. Området ligger på båda sidorna om Vasa och Korsholm. Korsholm hoppas kunna sälja företagstomter till både större och mindre företag.

Flera källor antyder att Korsholms befolkning växer. Det har kommunen gjort sedan 1970-talet, uppger Statistikcentralen.

Också de svenskspråkiga blir fler. Enligt Svenska Yles uppgifter har den svenskspråkiga befolkningen vuxit med närmare 300 invånare under de senaste tio år.

Korsholm omsluter Österbottens till befolkning största kommun, Vasa. För fem år sedan fördes långtgående diskussioner om att slå samman dessa kommuner. Den här frågan fick Karell att gå med i kommunalpolitiken. Även möjligheten att som politiker komma i kontakt med olika sorters personer bidrog till hans val att gå med i politiken.

– Korsholm ska inte slås samman med Vasa. Vi klarar oss bra som självständig kommun.

Han tillägger att också andra kommuner med drygt 20 000 invånare klarar sig väl – som S:t Karins. Sibbo och Birkala är två andra kommuner i Korsholms befolkningsstorleksklass som drar nytta av att gränsa till ett regioncentrum.   

Kommunal service nära

Dagens Korsholm bildades år 1973 då de tidigare kommunerna Björköby, Kvevlax, Korsholm Replot och Solf slogs samman. Karell har sina rötter i den sistnämnda. Han betonar vikten av de olika kommunområdenas välmående.

– Det är viktigt att kommunal service – som skola och hälsovård – finns i byarna. Till exempel skolor ska stängas bara om det finns ett direkt tvingande skäl för det.


Arvid Karell

Ålder: 25

Kommun: Korsholm, 19 800 invånare varav 69 procent har svenska som modersmål.

Parti: Kristdemokraterna

Kärnfrågor: Föreningar, näringsliv, utbildning


Under de senaste tio åren har flera skolor i norra Korsholm, som Petsmo och Hankmo, stängt. I stället har ett lärcenter i Kvevlax inrättats.

Förutom skolor och hälsovård talar Karell varmt om föreningsaktivitet. Han anser att föreningarna, som ungdoms- och idrottsföreningar, har en stark positiv inverkan på kommuninvånarnas välmående. I föreningar arbetar medlemmarna för närsamhällets bästa.

– Men vi ser en oroväckande trend där allt färre är med i föreningar och kvarvarande medlemmar tvingas axla ett allt större ansvar. Jag anser att kommunen borde stöda föreningarna mer än vad man gör nu för att de ska kunna utveckla sin verksamhet.

Också lägenhet- och radhusbyggen önskar Karell att ska påbörjas i Korsholm.  

Fullmäktige nästa

Bland Österbottens 12 kommuner är Kristdemokraterna störst i Larsmo. I Pedersöre har partiet också gått framåt i de senaste valen. Men i övriga kommuner i landskapet är det Svenska Folkpartiet som har flest mandat.

I Korsholm är KD ett litet parti med en ledamot. Sedan år 1976 har KD haft två ledamöter i kommunfullmäktige endast under två mandatperioder: 1988–1992 och 2012–2017. Korsholm har totalt 43 fullmäktigeledamöter.

Karell trivs mycket bra i KD som ung politiker. Han uppfattar att äldre partikamrater lyssnar på hans idéer. De råder också en god samvaro i Korsholms fullmäktige, både över parti- och språkgränserna.  

I det senaste kommunalvalet år 2021 erhöll Arvid Karell 57 röster. Han är ersättare i fullmäktige och medlem i byggnadsnämnden. Men till det följande kommunalvalet nästa år vill han se en förändring.

– Mitt mål är självklart att ta plats i fullmäktige. För att lyckas gäller det för mig att vara aktiv, synlig och konsekvent. I ett litet parti som KD måste man verkligen arbeta målmedvetet för att nå framgång, säger han.