"Det allra mest belönande i mitt jobb är att se då en liten gnista tänds igen i ett barns ögon"
Runtom i Svenskfinland har barnavdelningar på många sjukhus dekorerats i roliga mönster av rött, blått och gult. Tusentals barn och deras anhöriga har fått små, snälla paket med bland annat sockor, gosedjur och hygienartiklar som kanske glömdes hemma då allt hände så snabbt.
Det här, och många andra saker som kan få en vardag präglad av sjukdom att kännas lite lättare, är det Project Liv arbetar med. I år firar föreningen tio år.
Nina Brännkärr-Friberg och hennes man var mitt uppe i livet: de gjorde karriär, bodde periodvis utomlands och bollade ett familjeliv med tre glada barn då mattan plötsligt drogs undan. Äldsta sonen, Todde, drabbades akut av en form av leukemi som inte svarar på behandling utan kräver stamcellsdonation för att kunna botas. Reaktionstiden efter diagnosen blev nästan lika med noll, familjen fick 45 minuter att packa för att åka ambulans till universitetssjukhuset i Tammerfors. Totalt tillbringade de 250 dygn på sjukhus under behandlingsperioden.
– Då man sitter isolerad flera veckor hinner man tänka en hel del. Redan då bestämde jag mig för att göra något av den här erfarenheten, men det skulle ta ett par år efter Toddes tillfrisknande innan kraften att göra det av olika orsaker fanns där, säger Brännkärr-Friberg.
Kompletterande verksamhet
I år är det tio år sedan föreningen Project Liv grundades. Organisationen har under hösten 2024 firat med en stor jubileumsgala, gett ut en bok med ett urval av de historier organisationen fått följa, och då den nya idrottsarenan i hemstaden Jakobstad står klar 2025 kommer den att bära föreningens namn.
– Man kan säga att Project Liv fungerar som ett komplement till vården, ett förebyggande arbete för att de som är långtidssjuka och deras anhöriga ska orka bättre. Viktigt för oss är också att familjen får vård på det egna känslospråket, alltså modersmålet, säger Brännkärr-Friberg och förklarar att organisationens målsättning är att varje person ska bli sedd, känna sig trygg och hörd.
Behovet av tredje sektorn ökar
Behovet att tredje sektorns tjänster i samhället kommer att minska de närmaste åren, snarare tvärtom, tror Brännkärr-Friberg.
Project Liv samarbetar i dag med både företag och kommuner. Understöd av olika slag är viktiga för verksamheten, men för den som vill engagera sig på annat sätt går det också att bidra med kunskap eller göra en praktisk insats. Föreningen har tagit fram flera alternativ för skolor, privatpersoner och organisationer som vill hjälpa till.
Detta är Project Liv
Grundades 2014 på initiativ av Nina Brännkärr-Friberg tillsammans med Johanna Stenback och Gunnar Norrlund.
Föreningens styrelse leds i dag av Anne Lindgren-Slotte.
Har en riksomfattande verksamhet med verksamhetspunkter i Jakobstad, Vasa, i Åboland och Nyland.
Månar om vård på det egna modersmålet. Arbetar för att skapa en bättre, tryggare och roligare vardag för långtidssjuka barn. Hjälper även vårdare, föräldrar och barn till långtidssjuka.
Fokusområden är att förverkliga drömmar, piffar upp vårdmiljöer och delar ut sjukhus-kit, erbjuder stöd till personer eller anhöriga som fått svåra diagnoser. Källa: Projectliv.fi