Omkring 550 pedagoger och småbarnspedagoger i Svenskfinland har gått Folkhälsans utbildning i rörelseverktyget Röris och dagisversionen Mini-Röris. Tanken är att programmen ska vara enkla att genomföra till exempel utomhus eller i ett klassrum.

Text: Catrin Sandvik

Rörelseprogrammen är utvecklade av Friskis & Svettis i Sverige men i Svenskfinland är det Folkhälsan som avtalat om rättigheterna att utbilda enligt konceptet. Målet är att motverka långvarigt stillasittande och ge barnen ny energi och pulshöjning samtidigt som de får träning i motorik, kroppsmedvetenhet och koncentration.

Denna artikel ingår i nya Kommuntorget magasinet.

– Det bästa är att det är så enkelt att använda Röris, det går inte att göra fel utan alla gör på sitt eget sätt och enligt dagsform. Rörelse har en positiv effekt på barnens fokus, koncentration och inlärning, det vet vi både från forskning och av erfarenhet, säger Anna- Lena Blusi som är friskvårdspedagog och sakkunnig i fysisk aktivitet och hälsa vid Folkhälsan.

Läs reportaget om pausmotion här.

Tillsammans med sina kollegor har hon utbildat omkring 250 pedagoger och 300 småbarnspedagoger i främst Österbotten och Åboland. Förhoppningen är att Röris-verktygen ska få spridning också i de övriga landskapen.

– Enda som krävs är en grupp på minst fem personer så kör vi utbildningen, endera hos oss eller så kommer våra instruktörer ut till arbetsplatserna. Introduktionen görs ofta i form av en fortbildningseftermiddag och är både okomplicerad och kul. Efter att man gått utbildningen ordnas det inspirationsevenemang alltid då ett nytt rörelseverktyg ges ut.

Anna- Lena Blusi, friskvårdspedagog och sakkunnig i fysisk aktivitet och hälsa vid Folkhälsan, utbildar i rörelseverktyget Röris och Mini-Röris tillsammans med sina kollegor. (Foto: Folkhälsan)

Själva utbildningen kostar 25 euro per person och görs på ett öppet inspirationstillfälle som innehåller ett teoripass kring barn och fysisk aktivitet och ett förkoreograferat rörelseprogram. Övningarna ser lite olika ut beroende på vem de riktar sig till. Yngre dagisbarn får till exempel öva sig på att rulla runt, krypa och balansera medan större barn till exempel kan lära sig koordination med hjälp av olika danssteg. Om Folkhälsan kommer ut till enskilda skolor för att utbilda förbinder sig skolan att köpa fyra Röris-paket á 25 euro.

– Filosofin är att det ska vara lätta övningar som kan utföras också på ett litet utrymme, till exempel under en paus i klassrummet. Barnen ska få det fartfyllda, få upp pulsen, på ett snabbt och roligt sätt.

Läste du redan detta?