Julen firas runtom i världen oavsett religion. Just nu pyntas och bakas på många flyktingförläggningar  i Finland. Kommuntorget ringde runt och frågade hur asylsökande bekantar sig med julen. 

Det visar sig att alla förläggningar vi talar med uppmärksammar julen på något sätt. De asylsökande är ofta intresserade av att bekanta sig med finländska seder. Det bakas och det pyntas.  I Tammerfors har muslimer till och med besökt en evangelisk-luthersk gudstjänst.

I Oravais pyntas och dekoreras

På grupphemmet Ruthsgården i Oravais, Vörå bor för tillfället 45 asylsökande barn. De har fått ta del av olika julförberedelser, berättar biträdande förläggningschefen Micaela Nykvist.

– Det har julpyntats och dekorerats med julstjärnor och julgran. Någon dag innan jul sjunger personalen och barnen julsånger, de firar julfest med besök av jultomten. På julaftonen får barnen extra god mat och en symbolisk julklapp.

På Oravais förläggningar för vuxna är det upp till asylsökandena själva om de väljer att fira eller inte. Nykvist gläder sig åt engagemanget bland frivilliga. Och goda gärningar sprider sig.

– I Oravais har de asylsökande själva blivit duktiga på att göra insatser för att andra ska må bra. En ordnar undervisning i engelska för de andra asylsökandena medan en annan ställer upp med sykurs, berättar Nykvist.

Flyktingförläggningen på Nylandsgatan
Foto: Henri Salonen. Kommuntorget besökte flyktingförläggningen på Nylandsgatan i Helsingfors. Här pågår febril aktivitet; man hänger upp ljusslingor, bakar pepparkakor och pysslar.

Ringdans i Nagu

Den tillfälliga flyktingförläggningen på hotell Strandbo i Nagu har inkvarterat kring 100 asylsökande varav 25 är barnfamiljer. Under de 1,5 månaderna som flyktingarna bott här har också en ny Nagubo med irakiska föräldrar fötts.

Den första adventshelgen firades med pepparkaksbakning och ringdans tillsammans med frivilliga.

– Naguborna förundrade sig över att inget av barnen åt av pepparkaksdegen, säger Yvonne Nymalm-Rejström, med ett skratt.

Röda korset är i sig en neutral organisation, men frivilligarbetare har velat dela med sig av julen och en julgran kommer man troligen att skaffa, berättar Annalena Sjöblom, verksamhetsledare för Röda korsets Åbolands distrikt.

–Frivilliga har samlat julklappar och ungdomarna har ordnat en välgörenhetskonsert i kyrkan där intäkterna går till julklappar åt barnen.

Också i Nagu har de asylsökande velat ta del av talkoarbete.

– En av irakierna är bilmekaniker och bad om att få hjälpa till på bensinstationen. Han kom så bra överens med sin chef att han fick följa med på bilmässa till Helsingfors. Jag vet inte hur de kommunicerar, men bra verkar det gå, säger Sjöblom.

Hotell Strandbo i Nagu
Foto: Raili Petra. I Nagu åker den ena plåten pepparkakor efter den andra in i ugnen, män kvinnor, unga och gamla deltar.

Adventsånger ljuder i Evitskog

Också på flyktingmottagningen i Evitskog i Kyrkslätt där 300 asylsökande män bor bekantar man sig med julen. Hittills har man pyntat julfint och sjungit adventsånger.

– Vi kommer att få en fem meter hög julgran nästa vecka, Lucia kommer på besök och sprider lite ljus och glädje och på julaftonen kommer jultomten på besök. Han är en bekant figur för många av killarna, säger Pekka Sinisalo, chef för förläggningen i Evitskog.

Sani Halmela som är flyktinghandledare på förläggningen berättar att många av de asylsökande hon jobbar med vill ge igen för allt de goda de fått.

– De kallar mig madame eller syster och är alltid så artiga. Många har frivillig jobbat på åldringshem och ser det som en ära eftersom de kommer från kulturer där man värdesätter äldre personer, säger Halmela.

Gudstjänst i Tammerfors

I Tammerfors ordnades under den första advent en gudstjänst på engelska i Gamla kyrkan.  Största delen av de asylsökande är muslimer. Initiativet till att ta del av gudstjänsten kom från de asylsökande själva eftersom de vill bekanta sig med finländsk kultur, även om de inte tänkt byta religion.

I Helsingfors blir det klappar

I Helsingfors mottagningscentraler i Rödbergen och Berghäll har man också bakat pepparkakor och dekorerat julfint med julgran och julljus. Här bor tillfälligt omkring 90 barnfamiljer och nya babyer föds hela tiden.

– Vi serverar ingen skinka men nog lite godare mat som lammköttbullar. På julaftonen klär sig frivilliga i tomteluvor och delar ut julklappar åt alla asylsökande. Och frivilliga från Helsingfors domkyrkoförsamling har stickat 150 par sockor som delas ut, berättar Leena Markkanen, direktör för Helsingfors mottagningscentral.

Mottagningscentralen är politiskt och religiöst neutrala men församlingarna har kallat de asylsökande till gudstjänst och julkonserter. Nästa söndag blir det också julkortsverkstad.

– Väldigt många har varit ivriga att bekanta sig med den finländska kulturen och vill ta del av de stämningsfulla tillställningarna. Det är fint att folk är så vidsynta, säger Markkanen.

Text: Jenny Jägerhorn

Foton: Henri Salonen/Raili Petra

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *