Mångsysslaren Pontus Westmalm kandiderar för tredje gången i vår
Socialdemokraterna i Korsnäs siktar på att hålla ställningarna i vårens kommunalval. Ambitionen är också att bredda rekryteringen av lokala kandidater. I förra valet gick partiet framåt i kommunen.
Efter kommunalvalet 2021 kunde SDP i Korsnäs glädjas åt det bästa resultatet på väldigt länge. Saldot blev cirka sju procent av rösterna och två fullmäktigemandat.
– Man måste gå tillbaka till 1960- och 1970-talen för att komma till en motsvarande nivå på det lokala socialdemokratiska understödet. På den tiden fanns det en arbetar- och jordbrukarförening i kommunen, säger Pontus Westmalm.
– Jämfört med tidigare val kunde vi nominera ett större antal goda kandidater i valet 2021. Detta ledde till framgång.
Vid sidan av Tommy Bäckman, som erhöll över 40 röster i förra valet, har Pontus Westmalm, som först blev ersättare 2021, varit ordinarie SDP-fullmäktigeledamot i Korsnäs sedan början av 2024 då han ersatte Leif Holmblad som lämnade sitt förtroendeuppdrag av hälsoskäl.
– Jag är relativt nöjd med mina erfarenheter som fullmäktigeledamot. Även om vi i SDP-lägret inte har tvingat fram några omröstningar hittills, säger Westmalm.
De två SDP-politikerna i Korsnäs verkar i en nästan totalt SFP-dominerad miljö där folkpartiet har 19 av 21 ledamöter. Vid sidan av den egna linjen är det också viktigt att kunna samarbeta med den politiska majoriteten.
– Tidigare i år röstade vi dock emot kommunstyrelsens förslag angående aktuella investeringar i Molpe skola under 2025.
Ökad spridning i kommunen ett aktuellt mål
Kommunalvalet 2025 närmar sig med stormsteg. Socialdemokraterna i Korsnäs siktar enligt Pontus Westmalm på att kunna hålla ställningarna i vår.
– Hittills har jag, Tommy Bäckman och Stina Österbro lovat att kandidera. Målsättningen är att rekrytera ytterligare några lokala SDP-kandidater. Vi har redan sonderat läget i viss mån.
– Samtidigt skulle det behövas uppslutning även från andra delar av Korsnäs. För närvarande kommer två tredjedelar av representanterna från Taklax. Kandidater från Korsnäs kyrkby, Harrström och Molpe vore välkommet i sammanhanget. Lyckas vi rekrytera från två av dessa tre byar är jag nöjd.
En extra utmaning nästa år är att antalet platser i Korsnäsfullmäktige sjunker från 21 till 19 på grund av befolkningsminskning i kommunen.
– Skulle vi erhålla minst två mandat i det kommande valet förbättras våra chanser att få vara med i kommunstyrelsen- med hänvisning till valmatematiken. Under den här mandatperioden har SDP inte varit representerat alls i styrelsen, säger Westmalm.
Andra politiska alternativ än SFP och SDP brukar vara sällsynta i kommunalvalen i Korsnäs.
– Andra partier lyser med sin frånvaro. De väljer att utlokalisera sin verksamhet till orter där deras understöd är större. Det finns helt enkelt inte förutsättningar att nominera lokala kandidater i Korsnäs, säger Westmalm.
Vilka är det som väljer att rösta på SDP i Korsnäs?
– Främst personer som vill ha ombyte och annorlunda politiska alternativ. En del av väljarna kan också ha hamnat i en mera osäker tillvaro.
– Att nå ut till lokala invånare av utländsk börd kan i sin tur vara knepigt, säger Westmalm.
Gott om diskussionsämnen i Korsnäspolitiken
Pontus Westmalm är till utbildningen politices kandidat från Åbo Akademi i Vasa.
I dag är Westmalm en profilerad som en veritabel mångsysslare. Han är bland annat guide för prästgårdsmuseet i Korsnäs, biblioteksfunktionär i Korsnäs och stödperson för taltidningsverksamhet i Närpes och Kristinestad.
– Jag har aldrig varit med i SFP. För cirka 8-9 år sedan valde jag att ansluta mig till socialdemokraterna i Korsnäs. Jag valde orienteringen efter att ha läst om de svenska löntagarfonderna som var omdiskuterade på 1970-talet. Ekonomen Rudolf Meidner har varit en personlig förebild.
– Jag har också inspirerats av permanentfonden i Alaska som i tiderna initierades av guvernören Jay Hammond. Alla invånare i Alaska får årligen utdelningar ur den fond som ursprungligen grundades med medel från olje- och gasutvinningar. I dag baseras bidragen på avkastningar på investerat kapital, berättar han.
Westmalm är verksam som ordförande för Korsnäs Socialdemokrater fram till årsskiftet då Stina Österbro övertar posten.
– Föreningen mår rätt väl. Men det är i princip samma personer som kommer till våra möten. Detta är dock något som betecknar dagens föreningsliv i stor utsträckning, säger Westmalm.
Westmalm sticker inte stol med att Korsnäspolitiken ofta präglas av bypolitiskt tänkande på tydligt vis.
– Diskussions- och debattämnen finns det i varje fall gott om. Snacket kretsar till exempel kring bygget av en fotbollshall, skolor, byggnader och olika restaureringsprojekt.
Westmalm är själv inte någon direkt förespråkare av en centralisering av skolväsendet i Korsnäs. Samtidigt påminner han om de utmaningar som den aktuella befolkningspyramiden och den demografiska utvecklingen i kommunen medför.
– Jag har en kompis som är kyrkvaktmästare i Korsnäs. På senare tid har det tyvärr varit klart vanligare med budskap om själaringningar än om nyheter om nyfödda barn på orten, poängterar Pontus Westmalm.