Bryssel: Stark prioritering på industri, energi och konkurrenskraft
Fortsättningen på den europeiska gröna given är en fråga som har väckt diskussion på EU-nivå både före och efter valet. I EU-parlamentsvalet i juni växte ytterhögern i popularitet, men på en allmän nivå lyckades de grupper som stöder den gröna utvecklingen (EPP, S&D och Renew) behålla en knapp majoritet. För att säkerställa sitt fortsatta mandat behövde Ursula von der Leyen de grönas stöd i parlamentets omröstning i plenum i Strasbourg i juli, och för att garantera stödet var det viktigt att hålla klimatfrågorna på agendan. Å andra sidan lär de växande grupperna inom ytterhögern sannolikt inte stödja utarbetandet av en ny klimatlagstiftning.
I nuläget kommer klimatfrågorna med ett nytt omslag: “Clean Industrial Deal”. I plenum i juli offentliggjorde von der Leyen kommissionens politiska riktlinjer för de kommande fem åren. I riktlinjerna flyttas fokus på klimatfrågorna närmare industri, energi och konkurrenskraft. I sitt tal i juli sade von der Leyen att hon kommer att offentliggöra den nya överenskommelsen Clean Industrial Deal under sina första hundra dagar. Klimatmålen för de följande fem åren kommer att styra investeringarna i infrastruktur och industri, särskilt inom energiintensiva sektorer.
Klimatdebatten förs alltså med en stark prioritering på industri, energi och konkurrenskraft. Inom den kommande mandatperioden kommer arbetet för att främja biologisk mångfald att rikta in sig på i synnerhet försörjningsberedskap och tryggande av livsmedelsförsörjningen. I sommar har åtgärder vidtagits för att främja den biologiska mångfalden, i och med att restaureringsförordningen antogs vid miljörådets möte i juni. Förutom restaureringsförordningen är även markdirektivet, som syftar till att förbättra markens tillstånd, aktuellt. Direktivet genomgår som bäst en trepartsförhandling. Inom ramen för klimatarbetet väntas ett lagförslag om klimatmålet för 2040 under den kommande perioden. Utöver klimatarbetet är det också viktigt att hitta rättvisa och balanserade lösningar för att främja den biologiska mångfalden de kommande åren.
Kommissionen förutsåg redan under våren att den gröna omställningen fokuserar mer på genomförande under den kommande perioden. Det är viktigt för kommunerna att det avsätts tillräckligt med tid för verkställandet, eftersom kommunerna bär ansvaret för det praktiska genomförandet av den gröna given, till exempel när det kommer till planläggning och markanvändning. Kommunerna är föregångare i omställningen eftersom de utvecklar och verkställer lösningarna inom klimatarbetet och främjandet av biologisk mångfald.
På Kommunförbundet hoppas vi att det framtida klimat- och miljöarbetet på EU-nivå kommer att ge oss balanserade lösningar som tar hänsyn till både klimatet och en välmående miljö.
Artikeln som är skriven i augusti representerar Kommunförbundets åsikter. Skribenten arbetade vid Kommunförbundets Brysselkontor fram till den sista augusti.