- Det är smidigt att delta, frågorna kommer på eposten, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef vid Kommunförbundet. Bild: Kommunförbundet.

Eftersom välfärdsområdes- och – kommunalvalet hålls samtidigt i april 2025 ger beslutsfattarundersökningen viktig information till dem som förbereder sig för valet och till dem som överväger att ställa upp som kandidater.

– Enkäten belyser förtroendevaldas arbete, till exempel tidsanvändning och berättar om vilka faktorer som hjälper eller hindrar människor från att ställa upp som kandidater i kommunalvalet, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef på Kommunförbundet.

Undersökningen ger möjlighet att uttrycka sina åsikter om de viktigaste utmaningarna i det kommunala beslutsfattandet och om teman för nästa fullmäktigeperiod.

Den bidrar till att förstå hur det går för det kommunala fältet och den lokala demokratin på nationell nivå.

Medlemmarna i kommunens ledningsgrupp och kommunalråden kommer att få enkäten inom kort, om de inte redan har fått den. Sista svarsdag är den 11 oktober.

– De första resultaten kommer att publiceras redan i slutet av året.

På så sätt kommer Kommunledarenkäten 2024 att tjäna kommun- och landskapsvalet genom att ge aktuell information för bland annat valdebatten.


En fortsättning på tidigare undersökningar

Beslutsfattarundersökningen 2024 är en del av Kommunförbundets forskningsprogram Förändringarnas KommunFinland 2025. Forskningsprogrammets föregående beslutsfattarundersökning genomfördes hösten 2020.

Beslutsfattarundersökningen 2024 är en fortsättning på undersökningar som gjorts inom Kommunförbundets tidigare forskningsprogram (ARTTU2, ARTTU och KommunFinland 2004). Källa: Kommunförbundet


Klimatet påverkar beslutsfattandet

– Det här är en undersökning som Kommunförbundet särskilt har velat satsa på, ennigt Pekola-Sjöblom.

– En liknande undersökning gjordes redan 1995.

Förutom aktuella och uppdaterade teman är undersökningen också repetitiv, vilket gör det möjligt att följa utvecklingen från ett decennium till ett annat.

– Redan från början har man exempelvis ställt frågor om samarbetet mellan de olika aktörerna och hur de påverkar varandra.

Arbetsklimatet har inte varierat i den ena eller andra riktningen när det gäller det kommunala beslutsfattandet, enligt en nationell bedömning. I enskilda kommuner kan arbetsklimatet till och med tidvis ha kollapsat. Stora förändringar kan också ha skett till det bättre, säger forskningschefen.

– Orsakerna till en tydlig försämring av samarbetet är oftast lätta att identifiera. Sådana resultat speglar ofta de aktuella utmaningar som kommunerna står inför.

På väg mot en belöning

Beslutsfattarenkäten 2024 skiljer sig från tidigare enkäter genom att den nu har skickats ut till alla kommuner på fastlandet.

I första skedet når vi 43 kommuner, vilket säkerställer att respondenterna kommer jämnt från kommuner av olika storlek och från hela Finland.

– I årets målgrupp ingår många kommuner som har ingått i vårens kommunundersökning och i 2020 års beslutsfattarundersökning.

Enkäten når exceptionellt många och det är givande på många sätt, konstaterar Pekola-Sjöblom.

– De mest aktiva kommunerna kommer att belönas, lovar hon.

Tills vidare är det en hemlighet hurdana priser som kommer att delas ut, men det kommer i alla fall att finnas priser, så det lönar sig att svara och uppmuntra andra kommunala beslutsfattare delta.

– Vi uppmuntrar också kommuner att utmana andra kommuner att svara.

Det tar uppskattningsvis 15-20 minuter att besvara enkäten, som skickas via e-post.

– Genom att svara kan du påverka hur kommunernas syns och hörs i det nationella beslutsfattandet och hur verksamhetsförutsättningarna i din kommun kan förbättras.

Artikeln är ursprungligen publicerad i Kuntalehti, skribent Jouni Lampinen.