Mycket osäkert inför den politiska hösten
Kommnutorget tog pulsen på några kommundirektörer i Svenskfinland inför hösten. Vi frågade om osäkerheten i den ekonomiska miljön har ökat, om samarbetsandan inom kommunen har lidit och om kommundirektören känner sig bekväm på sin post.
Osäkerheten har ökat inte minst på grund av statens oberäknelighet. Men våra drabanter låter förstå att de har skinn på näsan och ser ganska lugnt på utmaningarna både utifrån och inifrån kommunen.
Boström i Ingå: ”Nu går det inte ihop längre”
Jarl Boström i Ingå har varit med förr. Han har varit kommundirektör ”sedan kamkeramisk tid” – 1978, preciserar han, och det betyder att han är åtminstone Svenskfinlands och möjligen hela Finlands längst sittande kommundirektör.
– Min erfarenhet är att det alltid finns en osäkerhet, men nu har vi en omställningstid och sådana fakta som många har svårt att förstå.
– Vi har kommit till en punkt där det inte går ihop mera. Det låter bekant, men nu är det mera allvar.
Den förra regeringen spelade bort mycket förtroende genom sitt velande med social- och hälsovårdsreformen, menar Boström. Och Ingå som tillsammans med Lojo, Sjundeå, Sammatti och Karislojo var exemplariska med sitt samarbetsområde LOST förvisades tillbaka till ruta ett och fick ta hälsovården tillbaka hem igen.
– Nu är det bara att vänta och se, säger Boström. Bollen är hos staten som den här gången borde besluta och sedan verkställa.
Inom Ingå fungerar samarbetet rätt bra.
– Utmaningen är att hitta nya sätt att tänka. Vad kan vi göra annorlunda? Kommunerna är ganska klämda. Men som kommundirektör känner sig Boström bekväm, också pm posten medför.
Andersén i Sund: ”Landskapsandelar oklara”
I Sund på Åland sitter Jens Andersén som kommundirektör för fjärde året och tycker att det är ganska väl förspänt för budgetarbetet.
– Det känns bra, inte frågan om annat.
Åland är olikt fastlandet genom att hälsovården redan är överförd från kommunerna till landskapet. Men nu diskuteras om också socialvården ska överföras till en ny huvudman.
Ett annat osäkerhetsmoment är landskapsandelarna till kommunerna. Dels är de lite på nedgång, dels har landskapsstyrelsen börjat diskutera en omstrukturering av dem.
– Osäkerheten har ökat, men bara ett snäpp. Man vet inte vad som kommer i hamn till slut.
Samhällsfördraget och löneförhandlingarna är lika viktiga för Åland som för riket.
– Det brukar ju vara i stort sett samma uppgörelser som gäller här, säger Andersén.
Inom kommunen med dess drygt 1000 invånare fungerar samarbetet.
– Lite har väl svansföringen ökat i och med att vi har val i höst. Man måste ju profilera sig och visa var skillnaderna finns, säger Andersén.
Men det hotar inte kommundirektören så länge han håller sig på sitt eget revir.
– Du skall vara självständig men inte driva någon egen agenda. Vara tjänsteman, det är vad det handlar om.
Ujula i Borgå: ”Livet går på högre varv”
Jukka-Pekka Ujula i Borgå konstaterar att både osäkerheten och hetsen i det kommunala har ökat under hans tid i stadens ledning. Men, säger han, det är inget speciellt med det.
– Hela livet går på högre varv nu än tidigare, inte bara den kommunala förvaltningen. Man måste bara springa lite fortare.
Den åldrande befolkningen och den öppna frågan om hur vården skall se ut i framtiden är de största utmaningarna.
Man måste bara springa lite fortare.
– Allt beror på hur staten kommer att sköta den frågan. Vad är en kommun i framtiden?
Samhällsfördraget var då intervjun gjordes fortfarande i sin linda. Ujula tänker på den närmast som en möjlighet att kommunen på något sätt kan sänka sina kostnader.
Politiker och tjänstemän i Borgå är bra på att dra jämnt, menar Ujula. Han tycker också att hans eget arbete som stadsdirektör uppskattas. Ett tecken på det är att fullmäktige för en månad sedan gav honom en andra sjuårsperiod.
– Förstås är det så att det är tufft att vara direktör också i den kommunala sektorn. Men det vet man. Det blåser, men det hör till jobbet.
Lindqvist i Närpes: ”Vi är en homogen kommun”
Hans-Erik Lindqvist siktar på att budgeten i Närpes nästa år skall vara i balans. Det är kämpigt, för i år var det ett minus på 1,4 miljoner.
En aning lättare blir det nästa år genom att Närpes blir tvåspråkigt 2016 och kan räkna med lite mera statsandelar. Priset var ett besvär som också valsade genom ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen – som avslog det. Men nu är stämningen god.
– Samarbetsandan är absolut jättebra. Vi har en homogen kommun. Att balansera ekonomin är aldrig lätt, men i stort sett finns det ingen turbulens, inte heller på min post.
Osäkerheten för nästa år gäller närmast utbildningssektorn – läs yrkesutbildningen – men på längre sikt förstås vårdreformen som kan flytta ut största delen av kommunernas nuvarande verksamhet.
Trots statens reformplaner så går Närpes vidare med sitt långsiktiga investeringsprogram som bland annat innehåller ombyggnad och utbyggnad av äldreboendet i centrum där hälsovårdscentralen redan finns.
– Vi räknar med att Närpesborna ändå ska bo i Närpes, oberoende av vem som driver verksamheten.
Nygrén i Pargas: ”Väl bäddat med osäkerheten ökar”
Patrik Nygrén är femväpplingens färskaste kommundirektör – han tog över i våras. Men han är väl förtrogen med kommunen sedan länge – först som kommundirektör i Korpo som 2009 anslöts till Pargas, sedan som Pargas stads ekonomidirektör.
Så han är på mammas gata då han säger att nästa år är en utmaning, men Pargas har realistiska möjligheter att klara sig.
Då sitter han på två år med överskott efter varandra, och årets ekonomi ser ut att bli till och med lite bättre än budgeterat. Väl bäddat.
Långsiktigt skapar också vårdreformen en stor osäkerhet för framtiden, liksom hela landets ekonomi och sysselsättning.
Men har osäkerheten ökat?
– Jo definitivt.
– Långsiktigt skapar också vårdreformen en stor osäkerhet för framtiden, liksom hela landets ekonomi och sysselsättning.
Det osar svavel ibland på diskussionsforumen i Pargas men Nygrén tycker inte att det är så farligt.
– Man har förstått allvaret i att de ekonomiska förutsättningarna har försämrats. Då vi redan har anpassat en hel del så minskar det som finns kvar att göra.
Kommundirektören har det ibland hett om öronen, men…
– Det är förhoppningsvis människor som gillar utmaningar som söker sig till den här typen av poster. Jag ser positivt framåt.