Hur bevarar vi svenskan?
Oron är stor i den svenska delegationen. Hur ska det gå med svenskan?
Kommuntorget ställde följande frågor till sex förtroendevalda som är aktiva i Kommunförbundet.
- Vad innebär det att SFP sitter i opposition?
- Hur ser du att den svenska minoritetens intressen skall bevakas bäst i Finland?
- Behövs nya organisationer eller nätverk?
Sven Grankulla, Kristdemokraterna, Kommunförbundets fullmäktige
- Det innebär att vi måste hjälpas åt oberoende vilket parti vi hör till. Svenskan är vår gemensamma sak.
- Genom samarbete. Vi måste se möjligheterna och resurserna inom alla partier. Också bland Sannfinländarna.
- Organisationerna finns men man måste komma på nya sätt att jobba. Flera organisationer skulle bara bli tårta på tårta.
Jonas Heikkilä, De Gröna, Kommunförbundets svenska delegation
- I och med att Sannfinländarna sitter i regeringen är någon form av hot mot svenskan oundvikligt. Det innebär att svenska frågor inte längre är med från början i lagberedningen. Där har SFP kunnat påverka men nu blir det svårt.
- Det blir allt viktigare med Folktinget och Kommunförbundets svenska delegation. Svenska frågor får inte hamna i skymundan och därför kan det vara vettigt att återuppta rundabordssamtal i riksdagen angående svenska frågor.
- Nej, men vi måste utnyttja de som finns bättre. Vi borde samla de olika organisationerna till stormöte och bilda ett nätverk samt hitta nya samarbetsformer.
Maarit Feldt-Ranta, SDP, Kommunförbundets styrelse
- Det får tiden visa.
- Vi behöver ett brett samarbete över partigränserna. Finlandssvenskarna lever i en illusion. Inget litet parti kan själv bestämma och påverka.
- Nej, organisationer och nätverk finns redan.
Björn Månsson, SFP, Kommunförbundets svenska delegation
- Det kan vara bra för partiet men kan också vara mycket illa för landet.
- Folktingets och Kommunförbundets svenska grupps roll blir viktig. Det är viktigt att komma ihåg att SFP fortfarande finns i riksdagen. De svenska riksdagsledamöterna i de andra partierna bör också dra sitt strå till stacken. Tyvärr profilerar sig Stubb och Harkimo inte riktigt som svensksinnade. Förhoppningsvis kommer den nya nordiska sammarbetsministern från Samlingspartiet eller Centern.
- Organisationer finns redan. Folktinget, Kommunförbundet och FSD får en allt större roll för svenskan.
Tommy Romantchuk, SDP, Kommunförbundets svenska delegation
- SFP kan skylla sig själva. Det kan gå väldigt illa och nu gäller det för de andra partierna att bevara svenskan. SFP har haft monopol på svenskan.
- Nu krävs ordentlig lobbying. Folktingets roll ökar och fackföreningsrörelsen bör ta upp svenskan. Vi måste sätta svenska språket först och strunta i vem som hör vart.
- Vi behöver inte flera organisationer. Nu om någonsin behövs det nordiska samarbetssystemet. Det kommer att bli intressant att se vem som blir nordisk samarbetsminister.
Mia Suominen, SDP, Kommunförbundets svenska delegation
- Det är en hård smäll för SFP. Är mycket orolig över att både Svenska folkpartiet och Finlands svenska socialdemokrater är ute ur regeringen.
- De svenskspråkiga får inte splittra sig för mycket. Samarbete behövs och vi är i kärnan att föra svenskspråkiga frågor vidare
- Flera organisationer behövs inte men Kommunförbundets och Folktingets roll blir allt viktigare. Även nätverken blir allt viktigare och det är upp till oss att trycka på genom dem.