Vett och etikett är allas ansvar - kommunalvalet är ett "perfekt tillfälle för nytänk"
Fokus är på vårens kommunalval den 13 april. Vi gör allt för att kommunerna ska vara så väl förberedda som möjligt, säger José Valanta, direktör vid enheten för kundrelationer, kommunikation och internationella ärenden.
– Situationen är helt ny. Det är första gången som kommun- och välfärdsområdesval hålls samtidigt, säger José Valanta på Kommunförbundet.
På våren väljs beslutsfattare som kommer att definiera kommunens roll efter en period av historisk omstrukturering.
– På sätt och vis behöver kommunen återuppfinnas. Kommunerna handlar nu om livskraft, utbildning, kultur och miljö – en fungerande vardag.
Under den pågående fullmäktigeperioden överfördes ansvaret för ordnandet av vården till välfärdsområdena. I början av nästa år ska kommunerna överta ansvaret för AN-tjänsterna.
– Den reformen är på många sätt positiv för kommunerna, en som skapar förutsättningar för företag att gå med vinst.
Kommuner som hämtar sin styrka från det lokala kan erbjuda något nytt och då speciellt för både arbetsgivare och arbetssökande.
– Beslutsfattarna kommer att verka i en alltmer nätverksbaserad miljö. Detta kräver också utveckling och hantering av nätverksfärdigheter, fortsätter Valanta.
– Mycket kan påverkas genom att man vet hur man involverar parter utanför fullmäktigesalen, exempelvis organisationer och grannkommuner.
Utvecklingen av kommunens roll är först och främst en möjlighet.
– En föränderlig värld förutsätter banbrytare. Kanske finns det mer utrymme i beslutsfattandet för ny kompetens och insikter i nya roller?
”Alla har ett ansvar”
Behovet av ett visionärt förhållningssätt lyfts fram i ett informationspaketet för kommunala beslutsfattare som har utarbetats av Maija Ruoho, projektledare för kommunalvalet, och Laura Lyly, sakkunnig i intressebevakning vid Kommunförbundet.
Här förklaras hur man som beslutsfattare skapar ett fungerande diskussions- och beslutsklimat.
– Respekt för andra människor är en av förutsättningarna för en fungerande demokrati och en framgångsrik kommun, säger José Valanta.
Om fullmäktige röstar och beslutar om något så måste även svåra beslut fattas tillsammans. För att säkerställa en tillräckligt god debattkultur måste alla dra sitt strå till stacken. Valanta förtydligar att det inte räcker med att varje kommun turas om att ta fram etiska riktlinjer för fullmäktige. När de väl är gjorda måste de omsättas i praktiken.
– I detta avseende är ordförandena, styrelsen och även fullmäktige, i nyckelroll. Det är deras ansvar att se till att beslutsfattandet är ändamålsenligt och konsekvent.
Kommunalvalet är ett utmärkt tillfälle att i samband med kandidatnomineringen fundera över hur vi vill utveckla och främja den lokala demokratin.
– En god beslutskultur är en förutsättning för en framgångsrik kommun och en fungerande demokrati.
– För att demokratin ska fungera är det viktigt att stärka intresset för val och förtroendeuppdrag i kommunerna, säger José Valanta.
Artikeln är ursprungligen publicerad i Kuntalehti. Text: Jouni Lampinen.