Sebastian Lassila: Viktigaste är att vara aktiv och ta ansvar
Hans parti, Kristdemokraterna, som har haft stor framgång i de senaste kommunalvalen har etablerat sig som ett maktparti i Larsmo.
Sebastian Lassila 29 år, säger att han sedan länge varit intresserad av politik och samhällsfrågor. Hans mamma satt tidigare i Larsmo fullmäktige och med den här bakgrunden var det bara en tidsfråga innan han själv skulle ställa upp i kommunalvalet.
Lassila sitter sin första period i fullmäktige. Att han är en ung beslutsfattare har han inte desto mer reflekterat över.
– Jag ser i stället att det viktigaste som beslutsfattare är att vara aktiv och ta ansvar. Men det är sant att jag i viss mån har saknat en del erfarenhet och inte kunnat se vissa tidsperspektiv i somliga frågor.
Förutom i kommunfullmäktige sitter Lassila även i kommunstyrelsen. Styrelsen består av nio personer varav fem representerar KD.
Lassila tillägger att det inte inneburit några problem för honom att vara en ung beslutsfattare varken i KD:s fullmäktigegrupp eller i fullmäktige över lag. Förutom Lassila valdes ytterligare tre andra unga beslutsfattare under 30 år in i fullmäktige vid det förra kommunalvalet år 2021.
I Larsmo har Kristdemokraterna 14 mandat och utgör det största av fullmäktiges tre partier. Förutom Kristdemokraterna och Svenska Folkpartiet är Socialdemokraterna representerade i fullmäktige. KD har enkel majoritet i fullmäktige men Lassila betonar att arbetet är ett lagspel.
– Vi är sammanlagt endast 27 ledamöter i fullmäktige. Vi strävar efter att alla partier ska synas och få bära ansvar.
Larsmo ligger i norra delen av landskapet Österbotten, vid gränsen till Karleby och Mellersta Österbotten. Andra närliggande kommuner är Jakobstad, Pedersöre och Kronoby.
Ekonomin i balans
När det gäller sakfrågor som Lassila värnar om nämner han särskilt vikten av att kommunens ekonomi är i balans. Han konstaterar att det finns ett visst investeringstryck i Larsmo för tillfället.
– Larsmo växer. Kommunens befolkning ökar och fler företag etablerar sig här. Det är bra och jag hoppas att den här utvecklingen fortsätter.
Larsmo är känt för sin låga arbetslöshet. Runt 290 företag är skrivna i kommunen, de flesta i båtbranschen.
Under hösten är det dags för alla kommuner att slå fast budgeten för kommande år. Lassila säger att Larsmo är tvunget att strama åt budgeten i år på grund av det kärva ekonomiska läget.
Larsmo har en befolkning på 5900 varav över 90 procent talar svenska. De senaste åren har befolkningen växt med runt 100 personer per år, vilket är exceptionellt för en kommun i Larsmos storlek.
– Befolkningsökningen medför att nya skolor och daghem måste byggas, säger Lassila.
Många kommuner, som till exempel Helsingfors och Borgå, växer likaså med 100 personer eller fler per år, men av Finlands mindre kommuner är det främst Jomala på Åland som kan mäta sig med Larsmos befolkningstillväxt.
KD ett maktparti
Stödet för Kristdemokraterna i Larsmo har växt massvis i de senaste kommunalvalen. KD kom in i Larsmo fullmäktige år 1996. Då hade partiet endast fem mandat. År 2012 blev partiet lika stort som Svenska Folkpartiet sett till antalet ledamöter, år 2017 blev partiet störst och vid det senaste kommunalvalet för tre och ett halvt år sedan fick KD enkel majoritet – det vill säga över 50 procent av rösterna och platserna i fullmäktige.
Av Finlands över 300 kommuner är det endast i Larsmo som Kristdemokraterna är det största partiet. Svenska Folkpartiet innehade positionen som kommunens största parti i flera årtionden fram till år 2017. Socialdemokraterna har å sin sida förlorat flera mandat under de närmaste decennierna.
Nästa års kommunalval hålls i april. Om KD når en valseger där blir det partiets tredje period som största parti i Larsmo.
Lassila har redan beslutit sig för att kandidera i det. Han ser även positivt på att fler unga aktiverar sig i politiken och ställer upp i kommunalvalet.
– Vi behöver fler unga som vill påverka i kommunala frågor. Det är bara att frimodigt komma med i politiken, säger Sebastian Lassila.
Sebastian Lassila
Kommun: Larsmo
Ålder: 29
Kärnfrågor: entreprenörskap, ekonomi