Ett vikariat på 3 månader till en början för uppsökande ungdomsarbete på svenska.

Ungdomsarbetaren inom uppsökande ungdomsarbete arbetar inom ungdomstjänsterna inom ansvarsområdet för riktat ungdomsarbete.

Arbetet utförs i ett team vars uppgift är att nå ungdomar utanför tjänsterna eller som otillräckligt använder dem, och kartlägga tjänster som lämpar sig för dem med hjälp av servicehandledning och ungdomsverksamhet.

Uppsökande ungdomsarbete genomförs ensam, i par och uppsökande ungdomsarbetare samarbetar intensivt med ett multiprofessionellt nätverk.

Arbetet kräver goda färdigheter i teamarbete, självstyrning, organisering och hantering av det egna arbetet, planmässigt och systematiskt arbete.

I arbetet behövs dessutom goda yrkesmässiga färdigheter i att bemöta ungdomen och bygga upp en förtroendefull kundrelation, interaktionsfärdigheter, färdigheter i att använda sociala medier, ett lösningsorienterat tänkesätt och kunskaper i metoder för ungdomsarbete. Arbetstiderna varierar och omfattar i viss mån arbete under tidiga kvällar.

Behörighetsvillkor är för uppgiften lämplig yrkesinriktad grundexamen eller tidigare examen på skolnivå och tillräcklig arbetserfarenhet som lämpar sig för uppgiften.

Den som väljs ska uppvisa ett straffregisterutdrag enligt 6 § 2 i straffregisterlagen. (Lagen om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn.)

Utöver muntliga och skriftliga kunskaper i svenska är erfarenhet av ungdomsarbete meriterande.

Åbo stad erbjuder bl.a. följande anställningsförmåner:
- mångsidig personalutbildning
- Fölis arbetsresekort för förmånligare bussresor
- Tyky-armband för användning av stadens motions- och kulturtjänster
- cykelförmån

För att främja jämlikhet använder Åbo stad anonym rekrytering. I praktiken innebär detta att man i det första skedet av rekryteringsprocessen inte ska ange uppgifter om till exempel ålder, modersmål eller kön som svar på de öppna frågorna i arbetsansökningen. Även om en del av dessa uppgifter frågas för bakgrundsinformation, syns de inte i den anonyma ansökningsrapporten för den rekryterande chefen. Målet med anonym rekrytering är att rikta uppmärksamheten på den sökandes yrkesmässiga kunnande och arbetserfarenhet.