Välfärdsområdets enkät om minskning av serviceboendeplatser
Sammanfattning:
Österbottens välfärdsområde planerar att minska antalet platser på serviceboenden med heldygnsomsorg för att närma sig den nationella nivån. Detta påverkar även boendeservicen i Kristinestad, där 7 bostäder på Åldersro registreras som gemenskapsboende från 1.1.2025. Målet är att fler äldre ska kunna bo hemma längre, och därför satsar man på hemrehabilitering och andra mobila vårdtjänster. Förändringarna sker gradvis och de som redan har beviljats en plats på serviceboende kommer inte att förlora den. Välfärdsområdet vill ha invånarnas synpunkter på planerna, besvara denna enkät senast 3.10.2024.
Strukturförändringar i servicen ska ta antalet boendeplatser mot den nationella nivån
På sitt sammanträde den 16 september tog välfärdsområdesstyrelsen del av förslag till strukturförändringar och minskningar av platser i boendeservicen inom ramen för framtids- och anpassningsprogrammet. Målet är att få servicen och antalet platser till den nivå man har i resten av landet.
I jämförelse med landet i övrigt är befolkningen i Österbotten friskare, men de äldre i Österbotten använder mer tjänster än den motsvarande åldersgruppen i resten av landet. I Österbotten bor en mindre andel av över 75-åringarna hemma när man jämför med resten av Finland.
I våras godkände välfärdsområdesfullmäktige målet om att 93 procent av dem som fyllt 75 år ska bo hemma år 2025. För att uppnå målet har välfärdsområdet redan bland annat utökat hemrehabiliteringen, hemsjukhusverksamheten och tjänsterna som tillhandahålls av akutens mobila sjukskötare. Den grupp av klienter som använder sig av intervallvård har också utvidgats.
Också gemenskapsboende ska stöda äldre att bo hemma. Gemenskapsboende är en boendeform i en tillgänglig och trygg boendeenhet där den äldre förfogar över en bostad som motsvarar hens behov och där de boende erbjuds verksamhet som främjar socialt umgänge.
Under beredningen av en modell för gemenskapsboende har man utvärderat välfärdsområdets klientstruktur inom det egna serviceboendet med heldygnsomsorg. Man har även sett på välfärdsområdets möjligheter att ändra på de nuvarande utrymmena för att de ska bemöta de krav som ställs på gemenskapsboende.
Största delen av välfärdsområdets enheter för serviceboende kan inte direkt bli gemenskapsboende.
– Utrymmen behöver renoveras och det kräver investeringar och nybyggnationer, vilket planeras i anslutning till enheter för serviceboende med heldygnsomsorg. I dessa så kallade hybridenheter skulle man uppnå synergieffekter när det kommer till exempelvis användningen av utrymmen och tillgången på personal, berättar sektordirektören för äldre Pia Vähäkangas.
Välfärdsområdesstyrelsen tog del av planerna för påbörjandet av ändringsarbetena.
Utvecklingsplaner för gemenskapsboende:
- Gemenskapsboende som hybridenheter planeras i Nykarleby, Jakobstad och Pedersöre.
- 12 bostäder på Kastusgården i Vörå registreras som gemenskapsboende från och med 1.1.2025.
- För Vasas och Laihelas del börjar man planera nybyggen för gemenskapsboenden med totalt 110 platser.
- 7 bostäder på Åldersro i Kristinestad registreras som gemenskapsboende från och med 1.1.2025.
- I Närpes registreras 42 bostäder på Bostället och 12 bostäder på Solgärdet som gemenskapsboende från och med 1.1.2025.
- Hyresavtalen för enheten Buketten i Korsnäs och Pörtom servicecenter i Närpes förlängs inte efter 1.1.2026, varvid fastighetsägaren har möjlighet att ändra verksamheten till seniorboende om den så vill.
Platserna minskas stegvis
I Österbottens välfärdsområde finns det för tillfället (1.8.2024) 1 855 platser för serviceboende med heldygnsomsorg. Det finns även 106 intervallplatser på sju olika enheter. I Österbottens välfärdsområde har serviceboende med heldygnsomsorg en täckning på 7,5 procent, eller 1 601 personer, när det nationella jämförelsetalet är 6,4 procent.
– Platserna på serviceboende med heldygnsomsorg minskas stegvis så att antalet så småningom motsvarar den nationella nivån. Om en person redan har beviljats en plats så kommer hen inte att bli utan plats på serviceboende. Förändringen framskrider långsamt, eftersom den genomsnittliga vårdtiden för dem som bor på serviceboenden med heldygnsomsorg är över två år, säger sektordirektör Pia Vähäkangas.
Minskningen av platser sker genom omorganiseringar, men även genom att stänga vissa enheter.
– Under beredningen av förslaget har vi haft en omfattande genomgång av olika faktorer, såsom hur många platser det finns i området som helhet, var enheterna ligger och vad nyttjandegraden är på enheterna. Även säkerheten och fastighets- och utrymmeslösningarna har spelat en viktig roll i beslutet. Vi har en kompetent och yrkeskunnig personal på alla enheter och inget av stängningsförslagen ges på grund av bristande kvalitet eller kompetens. Hög kvalitet och säkerhet kommer också i fortsättningen att vara en av grundpelarna i vår service.
Plan för minskning av platser på serviceboende med heldygnsomsorg åren 2025–2026:
- För att uppnå en täckning på 7 procent vid utgången av år 2026 minskas antalet platser med 109 egna och 126 köpta i hela välfärdsområdet.
- I hela området stängs tre enheter för serviceboende med heldygnsomsorg. En av dem, Solhörnan i Korsholm, ändras till en enhet för gemenskapsboende. De som föreslås stängas är Purmohemmet i Pedersöre och Marielund i Vörå (Maxmo).
Välfärdsområdets styrelse betonar vikten av att antalet platser för gemenskapsboenden bör ökas så fort som möjligt så att man behärskat ska kunna genomföra minskningen av boendeservice med heldygnsomsorg.
Välfärdsområdets styrelse behandlar förverkligandet av ändringarna inom både serviceboende med heldygnsomsorg och gemenskapsboende på sitt nästa sammanträde i oktober. Välfärdsområdet begär utlåtanden av kommunerna angående förändringarna i servicenätet som görs inom ramen för Framtids- och anpassningsprogrammet 2025–2026.
Välfärdsområdets invånare kan också ta ställning till planerna genom att besvara en enkät.
Pappersblanketter finns på social- och hälsocentralerna och hälsostationerna. De ska lämnas in senast den 3 oktober.
Du kan bekanta dig med alla mötesärenden på föredragningslistan genom att klicka på länken nedan. Även mötesprotokollet publiceras på samma plats.