Journalisten Magnus Londen premieras för volontärarbete i Ukraina
Magnus Londen premieras för att ha ordnat ett flertal hjälpförsändelser till Ukraina under det gångna året.
Enligt prismotiveringen vill Folktinget ”uppmärksamma en person, och i förlängningen flera, som inte ger upp. De har samlat ihop pengar och kört hjälpkonvojer till krigsdrabbade Ukraina i flera omgångar. Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting.”
Priset delades ut på måndagskvällen på Svenska dagen-festen i Jakobstad.
– Jag har tagit initiativet till att grunda nätverket Karavanen Ukraina, men jag är inte ensam om jobbet. Vi är ett team som tillsammans har sett till att hjälpkonvojerna blir verklighet. Samvetspriset är ett erkännande till alla som har bidragit till vårt arbete, säger Magnus Londen.
Nätverket har i huvudsak levererat terrängbilar, första hjälpen-utrustning och bärbara kraftstationer till Ukraina. Sedan starten i februari i år har det hittills blivit fem hjälpkonvojer till ett sammanlagt värde av 500 000 euro.
– Vårt första mål var att samla in 50 000 euro. Donationerna den gången överträffade alla förväntningar. Vi drog in över 100 000 euro under den första insamlingsrundan.
Terrängbilar räddar liv
Donationerna har tills vidare kanaliserats via den finländska organisationen Sisu Ukraina, som hade alla penninginsamlingstillstånd som behövdes för att kunna rivstarta verksamheten i februari.
– Folk vill hjälpa det ukrainska folket och vi erbjuder dem en kanal att göra det. Många finländare associerar till våra erfarenheter under vinter- och fortsättningskriget och identifierar sig med ukrainarnas öde. Kriget i Ukraina har träffat en nerv här i Finland, säger Londen.
Terrängbilarna används främst till att transportera sårade soldater och civila till sjukhus för vård, vilket underlättar akutsjukvårdarnas arbete.
– Det som händer den första timmen efter att du har sårats är avgörande. Terrängbilarna räddar liv tack vare snabbare sjukvårdstransporter och effektivare första hjälp.
Hur avgör ni vilken typ av förnödenheter som skickas till Ukraina?
– Vi levererar endast sådant som den ukrainska välgörenhetsorganisationen E+ säger att behövs vid krigsfronten. Det är våra ukrainska samarbetspartner som avgör vad som ska fraktas, säger Londen.
I försändelserna har hittills ingått nästan 30 terrängbilar som nätverkets volontärer har kört ned till gränsen mellan Polen och Ukraina. De ukrainska hjälparbetarna har avhämtat bilarna vid gränsen efter slutförd förtullning.
– Vägarna som leder till frontavsnittet är i dåligt skick. Det är viktigt att vi levererar välfungerande terrängbilar som klarar av tuffa förhållanden. Vi kör inga vrak till Ukraina. Det vore ansvarslöst.
Oavlönat altruistiskt arbete
Ingen av de volontärer som jobbar för nätverket Karavanen Ukraina lyfter vare sig lön eller något arvode för sitt arbete.
– Alla donationer har gått oavkortat till hjälpförsändelserna. Det har varit ett ganska starkt argument då vi har ringt upp folk och bett om donationer, säger Londen.
För Kommuntorgets läsare är Londen mest känd som värd för radioprogrammet Eftersnack och Kommuntorgets podd. Att kombinera jobbet som företagare och frilansjournalist med volontärarbete är inte helt okomplicerat, men hans drivkraft är fortsatt stark.
– Det är vårt ansvar som medmänniskor att hjälpa det ukrainska folket. Jag kan inte låta bli att engagera mig. Vi kan alla göra en insats.
Hur har din familj reagerat på ditt engagemang?
– De backar upp volontärjobbet helhjärtat. Både min fru och min son har varit med mig ett par gånger. Vårt yngsta barn är redan 17. Det innebär att jag också kan använda mer tid på att organisera hjälpkonvojer till Ukraina.
Nästa konvoj går under namnet julkaravanen och ska enligt planen rulla i väg till Ukraina i december. Magnus Londen har tills vidare inte satt en tidsfrist för hur länge nätverket ska fortsätta med sina hjälpförsändelser.
– Vi fortsätter så länge vi får donationer och så länge som hjälpen behövs. Vår samarbetsorganisation E+ har volontärer som har jobbat oavlönat sedan 2014 för att hjälpa sina landsmän. Jag beundrar deras ihärdiga attityd. De ger inte upp. Vi har mycket att lära oss av det ukrainska civilsamhället.
Svenska dagens prisregn
Folktingets samvetspris 2023: Magnus Londen, Ukrainavän och journalistFolktingets samvetspris 2023: Magnus Londen, Ukrainavän och journalist. Motivering: Det är en mörk tid vi lever i, nu i november och i världen. Då är det lätt att ge upp hoppet och tänka att allt är förgäves, att en enskild människa inget kan göra. Därför vill vi uppmärksamma en person, och i förlängningen flera, som inte ger upp. De har samlat ihop pengar och kört hjälpkonvojer till krigsdrabbade Ukraina i flera repriser. Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting. I år fick Svenska Yles webbanvändare komma med förslag på vem som skulle få Samvetspriset.
Årets Klimathöjarpriset 2023: Alfred Backa, komiker. Motivering: En bra komiker kan sätta fingret på en öm punkt, låter oss skratta åt oss själva – men också låter oss känna att det gör ont. Vår pristagare gör pricksäkra, dräpande och hejdlöst roliga analyser av politiken i Finland år 2023.
Bojan Sonntag-priset 2023: Föreningen Luckans chatt-tjänst Ärligt talat. Motivering: Behovet av samtalsstöd har ökat kraftigt under de senaste åren. Årets pristagare ger unga möjlighet att anonymt chatta med psykologer och andra proffs om sånt som känns jobbigt eller tungt. Med det här priset vill garanterna vara med och förbättra svenskspråkiga ungas välmående och mentala hälsa.
Unikt för i år är var det språkpris som delas delades ut åt en person som gärna talar svenska och bidrar till en positiv attityd till svenskan. Priset delades ut med anledning av att språklagen fyller 20 år vid årsskiftet. ”Pokkaruotsi-priset” 2023: Toni Wirtanen, artist Motivering: Med en positiv attityd och glimten i ögat använder hen gärna svenska i olika sammanhang. Hen ger intervjuer på svenska, talar svenska i ett av de populäraste programmen på finsk tv och har till och med gjort en svenskspråkig version av sitt bänds Apulantas hitlåt Mato.