Framtidstro på Sottunga - en elev går i den nyöppnade skolan
Sottunga skola stängdes för fyra år sedan på grund av bristande elevunderlag. Men till årets skolstart anmäldes en elev och kommunen beslöt att skolan skulle öppnas igen.
Björn Rönnlöf, ordförande i kommunstyrelsen, säger att det var ett lätt beslut att fatta.
– Det känns enbart roligt och positivt! Vi hade inte heller något alternativ. Vi bor på en ö och om en elev vill börja skolan måste vi öppna den. Vi kan inte skicka en förstaklassare med färjan till de skolor som ligger närmast oss, säger han.
De skolor som ligger närmast Sottunga finns på Kökar eller Föglö. Dit måste man åka färja som tar minst en timme enkel väg. Dessutom får man räkna med en del väntetider. När Sottunga skola hade elever på högstadiet kunde de gå vissa dagar i veckan i Föglö och åka färja dit och hem igen på egen hand, men det är inte lämpligt för en 7-åring. Dessutom skulle skoldagen bli alltför lång.
Var finns en kock?
Vilken kostnaden är i euro och cent för skolöppningen kan Björn Rönnlöf inte säga på rak arm.
– Det är klart att det kostar. Läraren ska ha lön, vi ska ha en städare på deltid men skolbyggnaden i sig har vi hållit varm ändå. Den har fungerat som en möteslokal i kommunen och även kyrka vintertid.
Kerstin Lindholm, utbildningschef för Sottunga, Kökar och Föglö, har haft sitt arbetsrum i den tomma skolan. Hon är lika glad över skolöppningen som Björn Rönnlöf:
– För egen del blir det roligt att slippa vara ensam i skolhuset. För hela samhället är det ett lyft och vi hoppas på fler elever i framtiden.
Hon är glad över att man fick tag i en lärare och i mitten av september löste sig även mathållningen. Då kunde nämligen en kock anställas.
Läs också (HS 27.8.2023): Yhden oppilaan koulu
Skolan har bra rykte
Läraren Pia Ek och eleven Sven Sandbling har en relativt nyrenoverad skola till sitt förfogande. I den finns tre klassrum förutom matsal och gymnastiksal. Skolgården är väl tilltagen med bland annat klätterställning, karusell och linbana.
De båda fick en uppmärksammad skolstart. De lokala medierna var på plats och även tidningen Helsingin Sanomat.
Pia Ek säger att det givetvis blir annorlunda att ha endast en elev i klassen.
– Undervisningen blir mer intensiv, vi hinner med mycket på en timme, säger hon.
Eric och Hanna Sandbling med två barn flyttade till Sottunga från Sverige 2021. Här har de köpt ett hus som de renoverar.
– Den åländska och finländska skolan har bra rykte i motsats till den i Sverige och det var en anledning till att vi flyttade hit, säger Eric Sandbling.
Daghemmet öppnas
I oktober är det dags för nästa öppning på Sottunga. Då slår – enligt planerna – daghemmet upp som varit stängt kring tio år och tar emot ett barn på förundervisning. Kommunstyrelsen har sagt ja till ett tilläggsanslag på drygt 11 000 euro för detta. Lokalen för daghemmet är inrymd i skolhuset.
Tjänsten som daghemsföreståndare har annonserats ut men ännu inte tillsatts.
– Vi hoppas givetvis på att vi får sökande, säger Kerstin Lindholm.
På Sottunga bor ett flertal svenska familjer som hemundervisar sina barn vilket är tillåtet i Finland men inte längre i Sverige. I de familjerna finns i nuläget tio barn som hemundervisas och ytterligare nästan lika många som blir läropliktiga om något år.
– Visst hoppas vi att några av dem skulle vilja börja skolan när den öppnats, men det är självfallet föräldrarna som bestämmer, säger Björn Rönnlöf.