Festfullmäktige i arbetets tecken - beslut som görs i dag påverkar barn och unga i morgon
Helsingfors stadsfullmäktige fyller 150 år i år. Fullmäktige firade på onsdagskvällen. De hundra första invånarna som kom till mötet bjöds på festkaffe.
Text: Kirsi Riipinen, Kuntalehti
Juhani Rosenberg var också närvarande, både för kaffet och för mötet. Han följer lokalpolitiken, men inte alltid ända från det allra första förslaget och motionen.
– Nu ville jag titta in på det högtidliga sammanträdet eftersom det är ungdomsfrågor som står på agendan här, säger 22-årige Rosenberg.
Reetta Vanhanen (Gröna), ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige, hoppas att fullmäktiges jubileumsår ska uppmuntra stadsborna, särskilt barn och ungdomar, att intressera sig för kommunpolitik. De beslut som fattas nu kommer att påverka barns och ungdomars liv.
Läs mera på stadens nätplats: Helsingfors stadsfullmäktige fyller 150 år – Under året firas stadsfullmäktige, demokratin och stadsborna
– Vi hoppas kunna visa att de beslut som fattas i fullmäktige har en direkt påverkan på till exempel barns och ungdomars möjligheter till rekreation.
Hon tycker att det är viktigt att tyddliggöra i praktiken vad demokrati. Skolklasser bjuds in till stadshuset för att diskutera demokrati och fullmäktiges arbete.
– I fullmäktige fattar vi beslut som rör människors vardag.
Reetta Vanhanen är orolig för att det hårda offentliga debattklimatet ska skrämma bort potentiella kandidater eller till och med väljare från valurnorna. De förtroendevalda kan styra debatten i en konstruktiv riktning och uppmuntra andra att delta, menar hon.
– Det bästa inom politiken är människor. Jag har haft möjlighet att träffa fantastiska typer i fullmäktige, både från mitt eget parti och från grannpartierna. I fullmäktigesalen kan det vara tuffa fajter, men i kafeterian sitter vi vid samma bord och kan prata med vem som helst. Det är jättebra men det syns ju inte utåt.
Vanhanen ställer upp i valet också i vår.
– Ja, jag vill fortsätta. Även om det ibland är jobbigt så är det också roligt och motiverande.
I sitt öppninganförande påminde Vanhanen att fullmäktige även i fortsättningen kommer att behöva beslutsfattare som är beredda att fatta djärva beslut.
”Att gapa på läktaren leder ingen vart”
Helsingfors stadsfullmäktige sammanträdde för första gången den 12 januari 1875. Mötet var kaotiskt, eftersom man till exempel inte visste hur ordföranden skulle väljas.
År 1919 var antalet fullmäktigeledamöter 60 varav 9 var kvinnor. I dag består stadsfullmäktige av 85 ledamöter.
Fullmäktige har sett och upplevt mycket. En del har bara suttit en mandatperiod, andra har kandiderat och blivit valda flera gånger.
Harry Bogomoloff (Saml) har en lång historia som fullmäktigeledamot eftersom han i år kommer att ha suttit 40 år i fullmäktige. Troligen ställer han upp i vårens kommunalval.
Mycket har förändrats under årtiondena.
– När jag började fanns det få fullmäktigegrupper och medelåldern bland ledamöterna var högre. På den tiden låg fokus på att sköta stadens angelägenheter tillsammans.
Sedan dess har det blivit fler fullmäktigegrupper och också de kan vara internt splittrade. Bogomoloff menar att det inte längre är lika högt prioriterat att driva stora frågor tillsammans som det var tidigare.
Han påpekar att 150 år av fullmäktighistoria är institutionens historia. De förtroendevalda byts ut och då kanske man inte lär sig av gamla misstag eller förstår at fortsätta göra kloka beslut.
Bogomoloff förutspår att sociala medier även i fortsättningen spelar en nyckelroll när det gäller att avgöra vilka som väljs in i fullmäktige. Han undrar om inte entusiasmen för kommunpolitik håller på att växa.
Enligt Harry Bogomoloff borde de som verkligen är intresserade av hur staden och samhället sköts rösta elelr gå med i politiken.
– Att gapa på läktarplats leder ingen vart, säger han.